0.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Ministar Banožić o nabavci Bradley vozila: Mi ovaj proces radimo baš...

VIDEO Ministar Banožić o nabavci Bradley vozila: Mi ovaj proces radimo baš onako kako bi trebali, do zadnjeg detalja

Prije današnje sjednice Vlade ministar obrane Mario Banožić održao je konferenciju za medije.

Podsjećamo, Vlada RH nastavlja ulagati u modernizaciju Hrvatske vojske i poboljšanje položaja hrvatskog vojnika te razmatra tehnička pitanja ponude Vlade SAD-a o mogućnosti opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS, rečeno je na sastanku premijera Plenkovića i ministra obrane Banožića.

“Na dosadašnjim sastancima naglasak je bio na modrnizaciji i opremanje vozila. Mišljenja smo da je Amerika naš najveći saveznik. Od Domovinskog rata do dana. Bradley vozila su u ovom trenutku u uporabi u američkoj vojsci”, kazao je Banožić.

“Ovo nije projekt o kojemu ovisi budućnost Američkih i Hrvatskih odnosa niti to treba postavljati tako”, naglasio je

Skoro pet godina je prošlo od kada je na stolu ponuda SAD-a te se tek sada u zadnji čas prije isteka roka održavaju sastanci i ratmatra odluka. Banožić je komentirao: “Od 2017. godine su krenuli pregovori o verziji M2A3 to je verzija koja se danas koristi i naprednija verzija M2A4. Međutim, američka strana je u jednom trenutku rekla da oni nisu u mogućnosti isporučiti vozila M2A3 već vozila M2A2. Tada je došlo u pitanje modernizacija i održivost projekta s obzirom na uključenost naše tvrte Đuro Đaković kojoj je težište bilo da postane centar za održavanje Bradley vozila”.

Ministar je komentirao i izjavu predsjednika Milanovića da netko otežava ovaj proces jer ima koristi od njega. “Mi ovaj proces radimo baš onako kako bi trebali, do zadnjeg detalja, da vidimo koje će biti implikacije na proračun. Oni koji pričaju da se otežava neka kažu kakv oni imaju interes u tome da nas požuruju”, rekao je Banožić.

Tuna za jadranske kaveze dviju tvrtki, “Jadran tune” i “Pelagos net farme” kojoj je osnivač Ante Gotovina, inače jedan od umirovljenih gaenerala, nabavlja se iz Libije, bez ikakvih papira, te za nju plaćaju dva eura po kilogramu.

Papiri se kasnije rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, kako bi se sve legaliziralo. O tome saznanja imaju i policija i Državno odvjetništvo, objavila je Slobodna Dalmacija. Pozvali su se na Marka Pupića Bakrača, državnog ribarskog inspektora iz Zadra te županijskog i gradskog vijećnika Akcije mladih (AM).

Nakon izjave ministra Banožića, na novinarska pitanja odgvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

“Bilo što vezano uz tunu ne može se bez Europske komisije, riječ je o najreguliranijem ribolovu. Navodi iz medija su u potpunosti neistiniti”, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

“Moguće je imati u prometu veću količinu nego što je nacionalna kvota. Sve se odvija pod strogim pravilima, a u konrolu ulova i prometa uvijek je uključena EK i europska Agencija te sve zemlje koje u tome sudjeluju”, rekla je, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike