4.3 C
Zagreb
Naslovnica Sport Đoković izazvao bijes! Sve što smo prošli, sva ta patnja...! Ovo je...

Đoković izazvao bijes! Sve što smo prošli, sva ta patnja…! Ovo je težak šamar, sad će on vidjeti…

U teniskom svijetu, a poglavito u Australiji, među običnim pukom, se ne stišava bura izazvana oko dopuštenja australskih vlasti da im u državu uđe Novak Đoković iako se nije cijepio protiv koronavirusa. Sada australski navijači prijete bojkotiranjem praćenja Australian Opena koji uskoro počinje u Melbourneu.

Podsjetimo, trenutačno broj 1 u svijetu tenisa. Srbin Novak Đoković dobio je dopuštenje australskih vlasti za nesmetanim ulaskom u zemlju iako nije cijepljen. Naime, vlasti savezne australske države Victoria, čiji je glavni i najveći grad Melbourne, ne dopuštaju nikome tko nije cijepljen protiv koronavirusa ulazak u državu.

Odnosno, može ući, ali mu je tada obvezna 14-dnevna izolacija. U slučaju Novaka Đokovića pogaženo je to pravilo. Srpski tenisač nije cijepljen, ali može ući i štoviše ušao je u Australiju, bez potrebe za dva tjedna življenja u osami neke hotelske sobe. Izmišljeno je i posebno opravdanje odnosno, kako to nazivaju “posebni medicinski razlozi”.

U svakom slučaju, australskim navijačima (i ne samo njima, dakako) ovakav se potez i povlašten položaj bilo kojoj osobi nimalo ne sviđa, te sada prijete bojkotom Australian Opena.

– Mislim da će mnogi ljudi u državi Victoriji biti razočarani ovakvim ishodom. No, proces je takav kakav je i nitko nije imao poseban tretman. Proces je anoniman i vrlo striktan”, izjavila je ministrica sporta države Victorije Jaala Pulford.

Stephen Parnis, bivši potpredsjednik Australskog liječničkog udruženja, rekao je da je odluka užasna.

– Uopće me ne zanima koliko je netko dobar tenisač ili sportaš. Ako se ne želi cijepiti ne bi ga trebalo pustiti u državu. Ako je izuzeće u njegovom slučaju istinito, to je poruka poslana milijunima onih koji se svakodnevno trude na suzbijanju širenja virusa. #Cijepljenjem pokazuješ poštovanje, Novače.

Dužnosnici su rekli da je Đoković bio jedan od rijetkih, od njih 26, koji su zatražili izuzeće i dobili ga.

Direktor Teniskog saveza Australije Craig Tiley kazao je da je proces dobivanja medicinskog izuzeća odrađen u dvije faze i da su ga proveli nezavisni eksperti, te da su svi zahtjevi morali ispuniti uvjete koja je postavila Australska savjetodavna skupina za imunizaciju.

Većina Australaca je razoračana ovakvim raspletom situacije i za vjerovati je kako Novak ove godine neće imati toliku podršku navijača kao prethodnih godina.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je u srijedu da će prvi tenisač svijeta Novak Đoković morati dokazati da je liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa koje je dobio autentično ili će ga prvim avionom poslati kući.

“Čekamo njegovu prezentaciju i dokaze koje je pružio. Ako nema dovoljno dokaza prema njemu ćemo se odnositi kao prema bilo kome drugome, odnosno prvim avionom bit će poslan kući. Neće biti nikakvih posebnih pravila za Đokovića”, kazao je premijer Scott Morrison. On je to izjavio nakon što se je sastao sa predstavnicima australskih država s kojima je raspravljao o rekordnim brojevima zaraženih covidom-19, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike