25.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Francusko predsjedanje počelo skandalom - stavili zastavu EU na Slavoluk pobjede, desničari...

Francusko predsjedanje počelo skandalom – stavili zastavu EU na Slavoluk pobjede, desničari poludjeli: Mičite to!

Francuske vlasti su u nedjelju uklonile zastavu EU-a sa Slavoluka pobjede u Parizu, nakon što su desničari optužili predsjednika Emmanuela Macrona da je tim potezom “izbrisao” francuski identitet.

Golema zastava EU-a zamijenila je francusku nacionalnu trobojnicu u novogodišnjoj noći kako bi se obilježio početak francuskog predsjedanja EU-om u idućih šest mjeseci.

Slavoluk, pod kojim je grob neznanom junaku, te ostale pariške znamenitosti poput Eiffelova tornja i Panteona također su osvjetljeni plavom europskom bojom i žutim zvjezdicama.

No, Macronovi desničarski suparnici s kojima će se sučeliti na predsjedničkim izborima na proljeće smatraju to uvredom veteranima i nacionalnoj baštini.

“Predsjedanje Europom da, brisanje francuskog identiteta ne”, tvitala je Valerie Pecresse, konzervativna kandidatkinja i prema anketama glavna Macronova protivnica na izborima.

Pozvala ga je da vrati francusku zastavu rekavši: “To dugujemo našim vojnicima koji su za nju prolili svoju krv”.

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen, koja je ranije najavila da će se žaliti Državnom vijeću, najvišem administrativnom sudu, nazvala je skidanje zastave EU-a “velikom patriotskom pobjedom”.

No, dužnosnik Macronova ureda rekao je u nedjelju da je skidanje zastave nešto prije zore u nedjelju “bilo planirano” i da je ondje trebala ostati samo dva dana, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike