4.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukidaju se plastične vrećice, povećava kazna za prebrzu vožnju, ide nam poskupljenje...

Ukidaju se plastične vrećice, povećava kazna za prebrzu vožnju, ide nam poskupljenje plina..

Teško je predvidjeti bilo koju godinu, ali neke stvari već sad se znaju – na primjer, da će plin poskupjeti u travnju. Koliko, još se ne zna, resorni ministar Tomislav Ćorić obećaje da će napraviti sve da to bude što manje, prema nekim izračunima bit će to oko 4%.

Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je za 24sata da smatra da će se ove godine potrošačke cijene stabilizirati. Novotny predviđa rast komunalnih usluga i općenito stanovanja, a očekuje i da će rasti plaće. “Moja je opća ocjena da ćemo u sljedećoj godini živjeti bolje”, zaključio je Novotny.

U novoj godini država će davati veće potpore za zapošljavanje. Vlada je osmislila novu mjeru “Biram Hrvatsku”. Tko se prijavi i vrati u Hrvatsku iz EU, može računati i na 200.000 kuna potpore.

Ove godine zabranit će se plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona, a s vremenom će se braniti i sve ostale vrećice.

Ukida se i članarina HGK za više od 95 posto poduzetnika, odnosno oni će sami moći odlučiti hoće li je plaćati ili ne.

Za vozače idu veće kazne – za prebrzu vožnju kazna će se povećati s 500 na 1000 kuna, dok će se prespora vožnja kažnjavati s 300 kuna. Od srpnja će sva nova vozila imati tempomat, a liječnici bi trebali prijaviti vozače koji imaju zdravstvene teškoće i ugrožavaju sigurnost u prometu.

Od ove godine mijenjaju se i potrošačka prava – ako proizvod ima materijalnu grešku, više neće moći birati želi li popravak proizvoda ili zamjenski proizvod.

Trenutna minimalna plaća za puno radno vrijeme je 4.250 kuna, a u 2022. godini će biti 4.687,50 kuna. Radi se o povećanju od oko 350 kuna u neto iznosu.Ekonomski analitičari predviđaju da će nam plaće rasti, a da će se potrošačke cijene stabilizirati. Mijenjaju se i prava potrošača – kupac više neće moći birati između popravka i zamjenskog proizvoda, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike