23.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Sara je prva beba rođena u 2022.: Ima 3 sestre, a njezin...

Sara je prva beba rođena u 2022.: Ima 3 sestre, a njezin tata ima samo još jednu želju – da Hajduk osvoji prvenstvo

Rodila se Sara. Prva beba u Hrvatskoj i prva u splitskom rodilištu. Malenu Bračanku već čekaju tri sestre, a otac ima još samo jednu želju.

„Sve je prošlo odlično, tri male seke jedva čekaju da se mama i beba vrate na Brač. Sad su sve moje želje ispunjene osim jedne. Da Hajduk osvoji prvenstvo. Hajduk živi vječno“, kazao je Pavao Marinelić sa Brača.

Na tronu je pak KBC Split u kojem je rođeno 200 beba više nego godinu prije.

„Odbrojavali smo skupa s majkom. Djevojčica, prirodnim putem, majci je to četvrto dijete. Rodilo se u prvoj minuti nove godine, prirodno, sve je proteklo u najboljem moguće redu“, rekao Marko Mimica, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode – KBC Split.

Zdravoj djevojčici teškoj 3600 i dugačkoj 48 centimetara stigli su s darovima.

„Želimo da njena curica uživa u blagostanju, ali i da generacijski ima jako puno vršnjaka“, poručio je Blaženko Boban (HDZ), župan splitsko-dalmatinski.

Ines će lako pamtiti rođendan, a njezina majka porođaj. U bolnicu je stigla oko ponoći.

„Dvanaest sati smo je porađali, evo sad spava. Iscrpljena je. Mama je isto iscrpljena. Dobro je, dobro je. Nismo mogli doći u bolje uvjete, bolnica je predivna, osoblje je predivno“, kazala je Hana Cepić iz Zagreba.

I na porođaju je imala pratnju.

„To mi znači. Općenito to je najljepši trenutak u životu. Bar tako svi govore. Ovo nam je prvo dijete, presretni smo“, rekao je Hrvoje Fabečić iz Zagreba.

Knjiga rođenih u ovoj bolnici se itekako puni. Noć je bila radna, ali i cijela godina. Ruše vlastite rekorde.

„Imali smo 11 rodilja, porodili smo 5 prije ponoći, četiri poslije ponoći. Prva beba je u 01:30 minuta. Mi smo prošlu godinu završili s 3.321 porodom, to je 9% više nego prošle godine i 26% više nego pretprošle“, izjavio je Vladimir Blagaić, voditelj Odjel za rodilje i babinjače KB Sveti Duh.

U riječkom rodilištu nakon 10 godina bilježe blagi rast. Četrnaest je beba više nego 2020.

Titulu prve i u Rijeci je odnijela djevojčica Nevia.

„U 1:08 minuta rodila se jedna curica, teška 3250 grama, duga 49 centimetara i zove se Neva. Majka je iz Lovrana, to joj je treći porod i to je bio porod na stolčiću što je jedan alternativni porod i mama i beba se osjećaju dobro“, kazala je Aleks Finderle, Klinika za ginekologiju i porodništvo – KBC Rijeka.

Darivale su se prve bebe diljem zemlje, ali trend je i dalje isti: više umrlih, nego rođenih.

„Prije 10-ak godina, 2011. u RH je bila sveukupno oko 41000 djece, u Klinici se tada rađalo oko 4000 djece. Značajan je pad, recimo prije 25 godina kada sam ja počeo raditi kao specijalizant tada smo imali negdje oko 5500 djece, a početkom 90-ih e bilo i preko 6000 novorođene djece u Klinici“, poručio je Mario Ćorić, zamjenik predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode – KBC Zagreb.

I dok su neki roditelji već upisali rođendane djece s prvim danom nove godine, neki su dugo iza podne čekali ispred bolnice.

„Ja kao pravi lijeni Crnogorac čekam sina i želim mu sve najbolje i svojoj ženi. Matea, volim te“, kazao je Aleksandar Dabović iz Crne Gore, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike