0.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Otisci stopala dinosaura pronađeni u Velikoj Britaniji: Vjeruje se da su stari...

Otisci stopala dinosaura pronađeni u Velikoj Britaniji: Vjeruje se da su stari 200 milijuna godina

Otisci stopala dinosaura pronađeni na velškoj plaži mogli napravljeni su prije više od 200 milijuna godina, vjeruju stručnjaci. Paleontolozi u Prirodoslovnom muzeju vjeruju da otisci stopala potječu iz razdoblja trijasa i najvjerojatnije ih je ostavio rani rođak slavnog Diplodocusa, piše Wales Online.

Otiske stopala otkrila je na plaži, paleontologinja amaterka Kerry Rees, koja je tamo svakodnevno šetala.

Bila je svjesna povijesti otkrića dinosaura na tom području. Naime na istom dijelu obale 2014., pronađen je fosilizirani kostur dalekog rođaka strašnog Tyrannosaurusa Rexa.

Muzejski paleontolozi dr. Susannah Maidment i profesor Paul Barrett u početku su bili skeptični prema izvješću, ali sada vjeruju da su otisci iz doba kasnog trijasa.

“Znamo da su rani sauropodi živjeli u Britaniji u to vrijeme, jer su kosti Camelotia, vrlo ranog sauropoda, pronađene u Somersetu u stijenama iz istog razdoblja”, rekao je dr. Maidment. “Ne znamo je li ova vrsta stvorila tragove, ali to je još jedan trag koji sugerira da je nešto poput nje moglo napraviti ove tragove”, kazali su.

Tragovi dinosaura mogu pružiti informacije o tome kako su se krda kretala, ali nema mnogo dokaza sličnih tragovima stopala otkrivenih u Penarthu.

“Ove vrste staza nisu osobito uobičajene u cijelom svijetu, pa vjerujemo da je ovo zanimljiv dodatak našem znanju o životu trijasa u Velikoj Britaniji”, zaključio je prof. Barett, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike