9.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Proširene vene: Uzrok, simptomi i kako liječiti ovaj neugodan problem?

Proširene vene: Uzrok, simptomi i kako liječiti ovaj neugodan problem?

Proširene vene nerijetka su tegoba kod mnogih žena i muškaraca, vidljive su, mogu biti bolne, ali i opasne. Pojavljuju se i kod žena i muškaraca, posebice u istoj obitelji jer uzrok leži i u genetici. Neki faktori mogu povećati šansu nastanka proširenih vena, ali zato postoje i koraci kako smanjiti proširene vene.

Što uzrokuje proširene vene?

Da bismo znali kako spriječiti neku tegobu, potrebno je znati što je stvar. Nažalost, uzroci proširenih vena mogu biti brojni. Kako smo ranije spomenuli, u genetici je dobar dio uzroka te se ova tegoba unutar obitelji širi kod čak 20% bolesnika. Konkretno, ako je jedan od roditelja imao proširene vene, šanse da će se one pojaviti kod djeteta su 70%.

Osim toga, ovo su mogući uzroci proširenih vena:

genetska predispozicija
dugo sjedenje (dugotrajno i kontinuirano)
dugo stajanje (dugotrajno i kontinuirano)
prekomjerna tjelesna težina
nedostatak tjelesne aktivnosti i kretanja
hormonalne promjene
promjene kod žena prije trudnoće ili menopauze
pretjerano izlaganje suncu ili solariju

Podaci pokazuju kako se proširene vene češće događaju kod osoba svjetlije puti. U posebnom riziku su osobe čiji posao zahtijeva da dugo stoje ili sjede. Uzrok proširenih vena uz sve to često je i prekomjerna težina osobe te nedovoljno kretanje i time nedovoljno poticanje cirkulacije u cijelom tijelu.

Proširene vene na nogama – simptomi

Iako se mogu pojaviti i na drugim dijelovima, najčešće se pojavljuju proširene vene na nogama. Duboke vene se nalaze između mišića u dubini noge, a simptome i probleme s proširenim venama uzrokuju oštećeni venski zalisci. Oni su smješteni na unutarnjoj stijenki vene te funkcioniraju poput ventila puštajući tekućinu u samo jednom pravcu. Zbog stajanja, sjedenja ili ležanja, zalisci mogu ostati otvoreni te sprječavati da se krv u venama vraća prema stopalu. To uzrokuje strujanje krvi kroz površinske vene. Zbog oštećenja venskih zalisaka dolazi do proširenih vena.

Simptomi proširenih vena nisu vidljivi pri samom početku bolesti i najčešće se otkrivaju kada tegobe počnu biti bolne i problematične. No, na simptome proširenih vena na nogama treba reagirati odmah.

U početku nema jakih bolova niti drugih simptoma, već se samo javlja blagi zamor i osjećaj težine u nogama. Kod žena su ti simptomi izraženiji prije početka menstrualnog ciklusa. Promjene boje kože kod proširenih vena su idući simptom pa tako koža postaje plava, a kasnije sve tamnija. Svrbež kod proširenih vena je čest simptom kao i oticanje. Bolesne vene budu nateknute, plave i vidljive na koži. Bolovi kod proširenih vena mogu biti jači noću ili kod promjene vremena, to jest, tlaka u zraku.

Opasnost proširenih vena

Osim što se preporučuje, posebice onima koji imaju genetske predispozicije, redovito kretanje i održavanje zdrave kilaže, vrlo je važno reagirati na simptome proširenih vena na vrijeme. Među komplikacijama koje se mogu dogoditi ako se ne reagira na tegobe je i stvaranje ugruška krvi. Tu su i krvarenje iz varikoziteta, otvorene rane na potkoljenici te upala dubokih vena.

Ugrušak kod proširenih vena il tromboflebitis oko sebe razvija upalu u zidu vene i okolini. Simptomi thrombophelibitisa su jasni te se očituju crvenjenjem kože iznad vene, koža postaje topla na dodir, osjetljiva i bolna, a ispod nje se mogu napipati tvrde mase zgrušane krvi.

Tromboza dubokih vena može uzrokovati plućnu emboliju, visok stupanj invalidnosti, nepokretnost, a naposljetku i smrt. Stvaranje ugrušaka u dubokim venama je posebno opasna bolest. Kod osoba koje je zahvaćena donja šuplja vena opasnost je još veća te je svaki drugi bolesnik u smrtnoj opasnosti. Posljedica neliječenje tromboze je venska gangrena.

Krvarenje iz varikoziteta događa se kada se vena širi na račun debljine stijenke, točnije, što je vena šira se stanjuje njena stijenka. To reagira na kožu s unutarnje strane koju također stanjuje. Ovo uzrokuje da svaka trauma, udarac, pa čak i samo grebanje može izazvati krvarenje kože.

Otvorene rane na potkoljenici kod proširenih vena nastaju zbog dugotrajnog djelovanja obrnutog tijeka dijela venske krvi. Ovo uzrokuje pigmentaciju kože i promjenu u tkivima pa tako i otvorene rane koje teško ili uopće ne cijele. U ovom slučaju se radi o oštećenjima dubokog venskog sustava.

Liječenje proširenih vena

S liječenjem treba početi pri pojavi prvih simptoma. U početku liječenje proširenih vena uključuje nošenje kompresorskih ili elastičnih čarapa i zavoja te korištenje lijekova za smanjivanje oteklina. Vrlo je važno znati da kompresorske čarape za proširene vene ne liječe problem nego samo ublažavaju tegobe i usporavaju bolest.

Liječenje proširenih vena izvodi se uz pomoć nekoliko različitih metoda, a odluka o tome kojom će se tretirati ovisi o stupnju bolesti, komplikacijama i simptomima. Ovo su neke od metoda liječenja proširenih vena:

sklerozacija vena – ova metoda ima i noviju UGFS metodu liječenja, a izvodi se ubrizgavanjem pjene kojom se uništava glavna površinska vena koja uzrokuje pojavnost proširenih vena. Ova vena zbog sljepljivanja nestaje i razgrađuje se, a njenu funkciju preuzimaju zdrave vene.

laserska ablacija, radiofrekventna ablacija i ablacija parom – novije metode koje se izvode u lokalnoj anesteziji, a njima se mogu uništiti vene koje su ravne i koje nemaju značajnijih zavoja.

suvremena operacija proširenih vena koja se odvija u nekim poliklinikama, a iskorištava prednost vodene pare kako se glavna vena ne bi trebala uklanjati kirurški

Spriječite pojavu proširenih vena dovoljnim kretanjem, smanjivanjem prekomjerne težine i nanošenjem kreme za zaštitu od sunca, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike