15.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Tomašević: Vjerujem da će se sljedeće godine vidjeti trasformacija koju smo...

VIDEO Tomašević: Vjerujem da će se sljedeće godine vidjeti trasformacija koju smo građanima obećali

U tijeku je konferencija za medije gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je iza njih dosta izazovno razdoblje.

– Imali smo dosta procesa koje trebalo stabilizirati nakon što smo preuzeli vlast. Posebice vezano za financijsku stabilizaciju. Morali smo dignuti kredit za likvidnost od 400 milijuna kuna, što je prvi put u gradu Zagrebu i to pokazuje kakva je bila situacija, rekao je.

Istaknuo je i da su išli s rezovima, te da su rezali prvenstveno sebi u gradskoj upravi – “najvišim pročelničkim, savjetničkim pozicijama, zatim vezano za vozni park, vijećnike, a kasnije i na materijalne i druge troškove”.

Izdvojio je preustroj gradske uprave koji stupa na snagu 1. siječnja. Tada će grad Zagreb umjesto 27 imati 16 ureda koje će voditi vd pročelnici dok se ne raspišu natječaji, rekao je Tomašević.

– Uskoro ćemo imati i glasnogovornika izabranog na natječaju i krenut ćemo konačno s popunjavanjem tih osnovnih kadrova kako bi mogli upravljati gradom, rekao je gradonačelnik, dodavši da ih je poputno neadekvatan zakonski okvir natjerao da godinu dana biraju pročelnike.

Rekao je i da je cijela Uprava Holdinga izabrana na javnom natječaju, što se nikad nije dogodilo.

– Nismo zadovoljni i na čemu ćemo više raditi je obnova nakon potresa. Napravili smo sve što smo mogli, pomogli Fondu z aobnovi i Ministarstvu graditeljsva, napravili svoje natječaje i dijelili po 50.000 kuna pomoći građanima kojima su oštećeni domovi… Međutim, ne možemo reći da je počela obnova. Tražili smo izmjene zakona i nema više nikakavog alibija od strane države da ne krene u to, rekao je Tomašević.

Istaknuo je kako od sljedeće godine očekuje osim daljnje stabilizacije i razvojne projekte. Najavio je i da će koristiti digitalni alate koji će pomoći da poslovanje Grada bude transparentnije.

– Vjerujem da će se sljedeće godine u punom svjetlu vidjeti trasformacija koju smo građanima obećali, rekao je.

Joško Klisović istaknuo je da su imali produktivnu i konstruktivnu skupštinu u zadnjih šest sjednica.

– Imali smo 213 točaka dnevnog reda, razmatrali 343 akata, od kojih smo usvojili 317. Konstruktivnost se vidi i po tome što su amandmani koji su podneseni, iako su dolazili i od oporbe bili prihvaćeni ako se procijenilo da su oni kvalitetni i unapređuju akte koje smo usvajali, rekao je.

– Skupština je napravila dobar posao, učinkovito smo zasjedali. Zastupnici su imali sve mogućnosti da iznesu političke stavove, stavove svojih političkih klubova, predstave se svojim argumentima i utječu na donošenje odluka, istaknuo je.

Dodao je da je reorganizacija Gradske uprave napravljena na samom početku njihovog mandata, te da su smanjili broj ureda sa 27 na 16, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike