21.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Dok spavamo mozak se čisti od nepotrebnih informacija

Dok spavamo mozak se čisti od nepotrebnih informacija

Poznato je da su spavanje i pamćenje izravno povezani. Neadekvatan san smanjuje moždanu aktivnost i ograničava pristup učenju, pamćenju i koncentraciji, ali jeste li se zapitali kakvu točno ulogu ima san?

Neurolog i istraživač Alzheimerove bolesti dr. Scott Small objašnjava da nedostatak sna narušava sposobnost pamćenja, odnosno stvara previše sjećanja, a rezultat je preopterećen mozak i nedostatak prostora za stvaranje novih sjećanja pa se lakše zaboravljaju i neke važne informacije.

“Jedna od glavnih svrha sna je da smanjimo naša sejćanja“, kaže neurolog Small za Mind Body Green.

Ovu ideju je predstavio molekularni biolog, neuroznanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade dr. Francis Crick koji smatra da spavamo kako bismo zaboravili, što znači da spavamo da bi naš mozak mogao ukloniti nepotrebne informacije.

Odvojite trenutak da zamislite svoj mozak kao ogromno, otvoreno polje, vaša sjećanja kao travu koja raste iz zemlje. Spavanje vam omogućava da “pokosite” travnjak i skratite nepotrebne dijelove zbog kojih polje izgleda pretrpano i izobličeno.

Mozak se susreće s tisućama informacija svakog dana, od kojih većinu niste ni svjesni da obrađuje.

“Vaš mozak je jako dobar u pamćenju tisuća detalja, a većina njih nije ključna za vaš život“, dodaje dr. Small.

Kada ljudi ne spavaju dovoljno kvalitetno, njihov mozak nije u stanju ukloniti ova dodatna sjećanja i zadržati samo važne stvari, zbog čega je nedostatak sna povezan s neoptimalnim radnim pamćenjem.

“Njihov mozak je statičan kada su u pitanju informacije”, kaže dr. Small i dodaje da “oni ne mogu jasno misliti”.

Teorija ima smisla, san je ključan za pomlađivanje svih stanica u vašem tijelu, on im daje šanse da se poprave i sasvim je prikladno da vrijeme provedeno u sanjarenju također može pomoći u finom podešavanju vaših sjećanja.

Ako želite dodatnu podršku za spavanje, poznato je da postoje suplementi koji mogu pomoći. Magnezij i melatonin su dvije popularne prirodne opcije. Međutim, ipak je od ova dva “izabran” magnezij kao glavna podrška spavanju, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike