21.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vojna dijeta: Iskustva pokazuju da djeluje, ali i da može biti poprilično...

Vojna dijeta: Iskustva pokazuju da djeluje, ali i da može biti poprilično opasna

Neke dijete za mršavljenje nisu pogodne za svakoga, a takva je i vojna dijeta koja obećava veći gubitak kilograma u kratkom vremenskom roku. Neka iskustva vojne dijete uključuju gubitak oko četiri do pet kilograma u tjedan dana. Riječ je o dijeti sa strogim režimom u kojoj se kroz dan smije unijeti najviše 1400 kalorija. Ovakva dijeta nije zdrava iako donosi rezultate te se, unatoč imenu, ne koristi u vojsci već joj je ime vojna dijeta dano zbog strogosti i potrebne dobre discipline. Ovu dijetu ne prate znanstveni podaci te je ne preporučuju nutricionisti.

Zbog ovakvog deficita u kalorijama, vojna dijeta može biti opasna te se zapravo ne preporučuje kao zdrav način gubitka kilograma iako može djelovati. Posebno se ne preporučuje osobama s nekim zdravstveni problemima zbog čega se prije ikakve dijete, a posebice prije restriktivne vojne dijete preporučuje savjetovanje s liječnikom.

Nakon pregleda vašeg cjelokupnog zdravlja će vam liječnik znati bolje reći je li vojna dijeta sigurna ili ne.

Što je vojna dijeta?

Vojna dijeta ili military diet bazirana je na smanjenom unosu kalorija kroz dan te je vrlo ograničavajuća po pitanju toga koliko hrane smijete jesti. Ovo dodatno objašnjava da se ovakva dijeta ne preporučuje ni u jednoj vojsci na svijetu jer vojnici moraju imati mnogo energije kroz dan kako bi je mogli što bolje iskoristiti. S vojnom dijetom biste se mogli osjećati loše, bolesno i umorno.

Trajanje vojne dijete je samo tri dana u kojima je potrebno strogo pridržavanje jelovnika i brojanje kalorija. U ta tri dana se kalorije trebaju strogo brojati te se pokazalo kako takav način smanjenog unosa može ubrzati metabolizam. Ubrzana probava može izazvati smanjenje kilograma premda to ne bi trebao biti dugoročni princip smanjenja kilaže.

Smanjen unos kalorija

U vojnoj dijeti se trebaju paziti kalorije od prvog do zadnjeg dana. Prvog dana se dopušta najveći broj i to oko 1400 kalorija, drugog dana se to spušta na oko 1200 kalorija, a već trećeg dana ne biste smjeli unijeti više od 1100 kalorija te tako nastaviti do kraja tjedna.

Službena vojna dijeta ima jelovnik za tri dana te predlaže da ako ga se držite da u tjedan dana možete izgubiti do četiri ili pet kilograma. Plan vojne dijete predlaže držanje dijete tri dana te nakon toga uzimanje pauze od četiri dana i onda ponavljati. Iako nije dokazano da je to zdravo, kreatori navode da se ponavljanje takve dijete od tri dana može ponavljati sve dok ne dođete do željene kilaže. Uz jela koja se preporučuju ne bi se smjelo unositi ništa više, niti grickati kroz dan. To se odnosi čak i na voće i povrće.

Upravo takva disciplina može biti vrlo teška i kod nekih nesnosna za organizam jer se može raditi o velikom šoku za tijelo. Normalan unos kalorija bi za zdravu osobu trebao biti od oko 2000 do 2500 kalorija na dan za muškarce i oko 1600 do 1800 za žene. Zbog restriktivnosti ove dijete preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije počinjanja.

Jelovnik za vojnu dijetu

Na internetu postoje brojne inačice jelovnika za vojnu dijetu, no kreatori navode kako se namirnice s jelovnika mogu i promijeniti po ukusu i želji, posebice ako ste vegan ili vegetarijanac. S obzirom na to da se kroz trajanje trebaju brojati kalorije, jelovnik vojne dijete već je osmišljen s ciljem što manjeg unosa kroz dan. Prije nego krenemo na jelovnik za vojnu dijetu, važno je znati još nekoliko pravila poput onoga što piti za vrijeme vojne dijete?

Dok traje ova dijeta smijete piti vode koliko god želite, a ne morate izbaciti niti kavu ili čaj ako ih inače pijete. Preporučuje se jedino piti kavu i čaj bez mlijeka i dodanog šećera kako bi unijeli što manje kalorija. Generalno se u ovoj dijeti ne preporučuju dodani šećeri pa tako niti gazirana pića ili prerađeni voćni sokovi.

Ako ste se pitali što jesti u vojnoj dijeti, u nastavku je jelovnik za skidanje kilograma.

Prvi dan: Za doručak polovica grejpa, jedan tost, dvije žličice maslaca od kikirikija, jedna šalica kave bez mlijeka. Za ručak pola konzerve tune, jedan tost i šalica kave ili čaja bez šećera i mlijeka. Za večeru oko 8 dkg nekog mesa pripremljenog bez prženja, šalica mahuna, pola banane, mala jabuka i kuglica sladoleda od vanilije.

Drugi dan: Za doručak jedno jaje, jedan tost i pola banane. Za ručak šalica svježeg sira, jedno kuhano jaje i pet krekera. Za večeru dvije hrenovke, šalica brokule, pola šalice mrkve, pola banane i pola kuglice sladoleda od vanilije.

Treći dan: Za doručak pet krekera, jednu šnitu cheddar sira te jednu malu jabuku. Za ručak jedno kuhano jaje i jedan tost. Za večeru konzerva tune, pola banane i jedna kuglica sladoleda od vanilije.

Uz navedenu hranu koje biste se obavezno trebali držati, postoje i neka pravila vojne dijete po pitanju zamjene namirnica. Ako želite umjesto grejpa staviti neko drugo voće, preporučuje se da radije popijete čašu vode s pola žlice sode bikarbone kako biste izazvali lužnatost organizma i tako smanjili tjelesne masnoće. Doduše, znanstveni podaci pokazuju da naša prehrana nema velik utjecaj na kiselost ili lužnatost u našem organizmu.

Negativne posljedice vojne dijete

Nutricionisti se slažu da sve dijete koje su restriktivne nisu dobre za naš organizam jer izazivaju šok za cjelokupni metabolizam. Osim što čine vidljive promjene po pitanju gubitka masnoća, ovakav način prehrane koji se u svakodnevnicu unosi naglo, može utjecati na stvaranje hormonalne neravnoteže.

Jelovnik vojne dijete uz to sadrži procesuiranu hranu poput hrenovki i krekera koji su nezdravi ako se konzumiraju često ili kao gotovo jedina hrana u danu. Procesuirana hrana može izazvati metaboličke probleme i izazvati kronične bolesti. Bolja opcija bi svakako bilo konzumiranje veće količine voća i povrća umjesto minimalnih doza loše hrane.

Takve promjene u prehrani mogu imati brojne negativne posljedice na organizam. Neke od njih su:

– osjećaj jakog umora i gladi

– slabost i malaksalost tijela

– povećanje tjelesne temperature

– osjećaj mučnine i boli u trbuhu

– smanjena koncentracija i fokus

– poteškoće s pamćenjem

– bolovi u jetri i gušterači

Sve ovo posljedice mogu nastati ako se držite vojne dijete, načina prehrane koji ni na koji način nije znanstveno dokazan kao valjan i siguran. Unatoč tome, zbog brzih rezultata je vojna dijeta jedna od najpopularnijih u svijetu.

Umjesto ovakve dijete preporučuje se polagano smanjivanje broja unesenih kalorija uz pojačanu tjelovježbu, generalno kretanje i konzumiranje vode. Podaci pokazuju kako takav režim ima mnogo veće utjecaje na gubitak kilograma i neželjenih masnoća nego izgladnjivanje.

Iskustva kod vojne dijete pokazuju rezultate kakvi se promoviraju, a to je gubitak do četiri kilograma u tjedan dana, no također pokazuju da su se osobe osjećale loše, izgladnjelo i umorno te da su nakon primjenjivanja imale loše posljedice, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike