4.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ova bolest se zabunom može protumačiti kao korona, ključan je jedan simptom

Ova bolest se zabunom može protumačiti kao korona, ključan je jedan simptom

Sinusitis, rinosinuitis ili upala sinusa…kako god zvali ovu neugodnu bolest, svima nam je dobro poznata, iz osobnog iskustva, ali i ako ste roditelj (djeca također mogu imati upale sinusa). Iako upala sinusa prolazi sama od sebe, najčešće u roku od 2-3 tjedna (akutni sinuitis može trajati do najviše 12 tjedana), uz pomoć pravog lijeka taj se neugodan period može učiniti podnošljivijim.

Sinuitis se razvija kad dođe do infekcije, oticanja i upale sluznice sinusa. Obično ga uzrokuju virusi, a u manjem broju slučajeva bakterije, dok su gljivice rijetki uzročnik. Ostala stanja kao što su alergije, polipi u nosu i infekcije zuba također mogu pridonijeti pojavi bolova u sinusima i drugim simptomima njihove upale. Iako se upala sinusa može javiti u bilo koje doba godine, najčešća je u sezoni prehlade i gripe, odnosno u jesenskom i zimskom periodu, piše portal Živim.hr.

Najčešći simptomi po kojima možete prepoznati da imate upalu sinusa, a oni koji su tome skloni sigurno ih već dobro poznaju, su bol i pritisak u području oko očiju i nosa, glavobolja, začepljen nos s pratećim bjelkastim ili žuto-zelenim sekretom koji može uzrokovati i upalu grla, kašalj te promuklost, a katkada može biti prisutna i povišena tjelesna temperatura. Karakteristično je i slijevanje sekreta straga, niz zadnju stijenku ždrijela, a nerijetko su prisutni i umor i iscrpljenost, kao i bol u uhu. Tipično je i disanje kroz usta te pričanje kroz nos, dok se rjeđe javljaju smanjen osjet mirisa i neugodan zadah. Glavobolja je jača ujutro, jer se preko noći sekret nakupljao u sinusima.

Je li Covid ili sinusitis?

Ovo je pitanje koje nam se svima nameće u uvjetima pandemije kad nas svaki šmrcaj ili stezanje u grlu čini sumnjičavima i tjera da se zapitamo jesmo li se zarazili koronavirusom. U ovom slučaju to je pitanje zaista opravdano jer se neki simptomi ovih dviju bolesti preklapaju, a obje se bolesti češće javljaju u uvjetima kad više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, kao što je to slučaj u zimskim mjesecima. Iako i sinuitis i Covid-19 mogu uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, bol u grlu i začepljenost nosa, ipak postoje i neke razlike među njima.

Sinuitis uzrokuje više neugode, pritiska i boli u području lica i čela, izrazitu začepljenost nosa, a karakteristični obojeni sekret curi iz nosa ili se slijeva straga niz ždrijelo. U svakom slučaju, bol ili pritisak u sinusima (u području oko očiju ili u cijelom licu) te slijevanje sekreta niz ždrijelo prilično su dobri pokazatelji da bi se moglo raditi o upali sinusa jer to nisu tipični simptomi Covida-19.

S druge strane, Covid-19 uzrokuje više suh i nadražujući kašalj, gubitak osjeta okusa i mirisa te u većini slučajeva više simptoma od strane donjeg dijela dišnog sustava, poput otežanog disanja, pritiska i boli u prsima, kratkoće daha i slično. Također, simptomi koji su više specifični za Covid-19 i rijetko se javljaju kod infekcije sinusa su bolovi u tijelu, probavne tegobe poput mučnine, povraćanja ili proljeva te gubitak okusa i mirisa, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike