24 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dva tjedna nezakonito držali malu djecu njemačkog para u domu za nezbrinutu...

Dva tjedna nezakonito držali malu djecu njemačkog para u domu za nezbrinutu djecu: Ministarstvo utvrdilo niz propusta

Izvanredni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb Split utvrdio je da su u Domu za djecu “Maestral” 12 dana protuzakonito držali troje skroz male djece obitelji iz Njemačke. Djeca su bila u dobi od dva dana, dvije i četiri godine.

Došlo je do kršenja niza domaćih zakona i europskih konvencija te administrativnih propusta, a najporaznija je činjenica da su djeca provela u domu 12 dana bez pravne osnove odnosno nezakonito.

Centar za socijalnu skrb Split je žurnom mjerom izdvojio iz obitelji troje djece i smjestio ih u Dom 16. studenoga, ali o tome nije obavijestio nadležni sud u roku od 72 sata kako propisuje Obiteljski zakon, javlja Slobodna Dalmacija.

Sukladno tome, zakon navodi, ako se sudu ne dostavi prijedlog o potvrđivanju mjere, ona prestaje vrijediti, što se u ovom slučaju dogodilo 19. studenoga. Unatoč tome, nitko iz Centra nije obavijestio “Maestral” o tome te su novorođenče, odvojeno od majke drugi dan nakon rođenju, i drugo dvoje djece boravili tamo do 2. prosinca.

Kako se dogodio nevjerojatan propust da u državnoj instituciji zadržavaju djecu bez valjanih papira i zakonske procedure, tek će se utvrditi.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike 7. je prosinca provelo izvanredni upravni nadzor nad zakonitošću rada i postupanja Centra za socijalnu skrb Split. O obavljenom izvanrednom upravnom nadzoru sastavljeno je izvješće koje sadrži prikaz utvrđenog stanja i ukupno mjere koje u određenom roku Centar za socijalnu skrb Split treba poduzeti radi otklanjanja utvrđenih nedostataka.

„Među naloženim mjerama u konkretnom slučaju je i utvrđivanje odgovornosti stručnog tima od strane ravnatelja Centra te mjera utvrđivanja odgovornosti ravnatelja od strane Upravnog vijeća Centra. Ravnatelj CZSS-a Split obvezan je očitovati se na izvješće, nakon čega se planira provesti i kontrolni upravni nadzor“, navedeno je u odgovoru Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je iznimno brzo reagiralo na prijavu i provelo izvanredni upravni nadzor.

U izvješću je nadalje navedeno kako se treba postupati sukladno načelu materijalne istine tako da se izlaskom na teren utvrde sve relevantne činjenice, neovisno od mišljenja drugih tijela.

U rješenju Centra o oduzimanju djece bili su navedeni netočni podaci dobiveni iz KBC-a Split. Sporno je i što su izvješća o riziku za četverogodišnje i dvogodišnje dijete sadržavala doslovno iste podatke, a za bebu nije ni postojalo, iz čega je očita nedovoljna posvećenost svakom djetetu pojedinačno i manjkavost stručne procjene, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike