15.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Igračke na meti državnih inspektora, poseban fokus na plišancima! Analize pokazale da...

Igračke na meti državnih inspektora, poseban fokus na plišancima! Analize pokazale da su tvari zabranjene 2006. još dostupne

Dok odrasli ovih dana užurbano po trgovinama traže darove koje će djeci staviti pod bor, užurban je i Državni inspektorat. Provjeravaju što se sve od igračaka nalazi na tržištu i jesu li sigurne za djecu. Istražilo se na što treba paziti prilikom kupovine jer inspektori na granici i na policama svake godine provjere petstotinjak igračaka, od toga su lani našli 55, a ove godine 28 igračaka koje nisu uopće smjele biti u prodaji.

Dosta popularni ljigavci ili slimeovi kako ih djeca zovu, već su godinama na popisu igračaka u kojima se mogu naći nedozvoljene štetne tvari. Zato su inspektorima uvijek na meti, a Kristina Vuljanić, sanitarna inspektorica Državnog inspektorata pojasnila je što se u njima nalazi.

“U njima nalazimo olovo i bor, više bor, nego olovo, i to je bilo i 2019. 2020 i 2011, ali u ukupnom broju uzoraka nisu najzastupljeniji, najzastupljeniji su upravo ove plišaste igračke koje nam padaju na fizikalno mehanička svojstva znači ovi šavovi pucaju, u punjenju koje je dostupno djeci”, govori.

Jednom kada je povučen, proizvod potom ide na analizu, u Zavodu za javno zdravstvo se najprije samelje, sitni komadići se tada stavljaju u razna otapala.

Ozloglašeni ftalati koji se nalaze u plastičnim igračkama zabranjeni su u cijeloj Europskoj uniji no očito su još na policama.

“I jedna igračka koja se nađe s takvom tvari je puno, a nalazimo ih, nalazimo ih dosta”, tvrdi Lidija Barušić, voditeljica laboratotorija NZZJZ-a dr. Andrija Štampar.

Kaže kako je ta tvar zabranjena 2006. godine, ali je se cijelo vrijeme i dalje nalazi.

“Uglavnom se ponašaju u organizmu kao disruptori, hormonalni disruptori, dakle tvari koji remete ravnotežu hormona i zabranjeni su za upotrebu”, dodaje.

No kako među mnoštvom igračaka ne bi bilo zabune svi proizvodi za koje se zna da sadrže zabranjene supstance nalaze se u europskom sustavu RAPEX. Dovoljno je ukucati kupljeni proizvod i ako je na popisu bolje ga je vratiti.

Inspekcija inače testira i ostale božićne ukrase, a zanimljivo je da je od 85 pregledanih lampica za bor čak 18 posto njih lani bilo neispravno, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike