Miloloža: Baranja bi mogla postati nova Istra

HRT

Hrvatski proračun za 2022. veći je od 164 mlrd. kuna, rast BDP-a procjenjuje se na 4,4%. Je li proračun mogao biti više razvojni, a manje konzervativan, pitanje je na koje je u Studiju 4 odgovor dao Ivan Miloloža, poduzetnik i poslodavac.

Ivan Miloloža kazao je da bi Baranja, ako se adekvatno okrene prema njoj, mogla preskočiti veliki jaz i postati nova Istra, ima razvojne kapacitete.

– Sudbina je Hrvatske da na kraju neće tamo nitko doći. Nikoga se ne može dobiti za nisku plaću, ali to je sindrom u Hrvatskoj – neće otići iz Zagreba. Radije će raditi u Zagrebu ili na njemačkoj baušteli nego da ode 50-ak km dalje. Dok god imate poziciju da na burzi rada možete biti više godina, da vas nitko ne pita, uz to radite posao na crno, dotle će biti ovako, kazao je.

Komentirao je i povratak hrvatskih obitelji iz Njemačke, ali i njemačkih obitelji koje dolaze raditi u Slavoniju, jer tu vide veću perspektivu. Rekao je da je to paradoks o kojem se rijetko govori, naglasivši da su stranci prošle godine kupili gotovo 40.000 nekretnina.

– Kada gotovo 25 godina kontinuirano govorite o tome da je sve loše, onda se događa ova situacija. Bitniji je problem liberalizacija tržišta rada, kao što to rade Švicarska i Njemačka.

– To je politika nacionalnog interesa. Hrvatska nikada nije vodila računa o starenju stanovništva, dodao je.

Za proračun je rekao da nije destruktivan, nastao je u dobu globalne pandemije, u okvirima je zanosa o potencijalnom razvoju. Smatra da će morati doživjeti rebalans, bez toga će se teško moći izdržati.

– Mi sve manje i manje izvozimo. Ako isključimo turizam, pitanje je koliko i što izvozimo. Ne možemo biti konkurenti ako je cijena rada takva kakva je u izdvajanju u državni proračun, a s druge strane ljudi imaju niske plaće, ističe.

Komentirao je Zakon o radu: Oodnosi se na javna i državna poduzeća, onda napravimo kolektivne ugovore koji su iznad svih zakona, ističe.

– Hoće li država voditi računa o bilo kojem drugom privatnom radniku i reći da ga se mora zbrinuti, tko ima pravo nekome na osnovu problema u poslovanju, na osnovu pozicije da mora ići u stečaj, garantirati da mora nešto dobivati, pitao je.

Pogledajte prilog Melite Home koja je razgovarala s ugostiteljem, vinarom i vinogradarom Damirom Josićem u Baranji, koji godinama ima problem s nedostatkom radne snage i kvalitetnim kuharom. Na kraju mu je lakše bilo da sam ode u Italiju u Toskanu, platiti vlastitu edukaciju. Svoje eno-gastro znanje uspješno prezentira u Baranji u Zmajevcu gdje se ne tako davno i sam vratio, piše HRT.

Share This Article