6.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Usporedile su se cijene: Mliječne proizvode plaćamo više nego prije dvije godine,...

Usporedile su se cijene: Mliječne proizvode plaćamo više nego prije dvije godine, a farmeru za litru odlazi isto kao i tad

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda sve su više. No, dok cijena litre mlijeka u trgovinama raste, cijena iste litre mlijeka koju farmer isporuči tvornicama već godinama ostaje ista.

Đurine kravice svakodnevno vrijedno rade kako bi proizvele 2800 litara mlijeka dnevno. Mljekari poput njega za litru od otkupljivača dobiju 2,62 kune.

“To je jako nisko. Prošli put kad su smanjili cijenu mlijeka, kad smo bili ispod dvije kune, onda smo razmišljali o tome da odustanemo. Sad su opet ti problemi i ja se nadam da će i država nešto napraviti oko toga i da ćemo moći preživjeti”, rekao je proizvođač mlijeka Đuro Lenđel.

I dok je otkupna cijena litre mlijeka ostala ista, građani litru plaćaju puno više nego prije tri godine. Litra mlijeka je 2019. stajala 5,99 kuna, a danas je 7,99 kuna. Litra jogurta je 2019. u prosjeku stajala 8,99 kuna, a danas je dvije kune skuplja. Maslac je skuplji za čak pet kuna. Mljekarska industrija povećanje cijene opravdava visokim troškovima.

“Osim povratne naknade kod mlijeka u pet ambalaži, sigurno da je utjecao i rast cijena energenata, plina. Neki prerađivači vele da im je cijena za dva do tri puta viša. Povećana je cijena električne energije, svih vrsta ambalaže, logistike, transportnih troškova”, rekao je Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

Troškovi su porasli i proizvođačima, a cijena je ostala ista.

“Cijena nafte je otišla gore, i gnojiva, i sjemena. Ako se ne možemo dogovoriti, onda ćemo imati problema.”

U proizvodnji radi i cijela obitelj, zbog čega i opstaju. Kako bi živjeli od proizvodnje mlijeka, uskoro otvaraju siranu.

“Za kćer planiramo napraviti jednu malu siranu da i ona ima gdje živjeti, da ne mora otići u Njemačku, Austriju ili bilo gdje, da se ima čime baviti”, rekao je Lenđel.

“Naš kapacitet će biti od 1000 litara na dan. Želimo praviti naše kuhane sireve, tvrde sireve, jogurte, svježe sireve”, objašnjava Sintija Lenđel.

Trude se na sve načine kako ne bi, kao nekad, opet razmišljali o odustajanju, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike