1.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Preporuke HZJZ-a koje će izazvati nove prosvjede: Cijepljeni i preboljeli moraju u...

Preporuke HZJZ-a koje će izazvati nove prosvjede: Cijepljeni i preboljeli moraju u izolaciju ako se sumnja na kontakt s omikronom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak je objavio nove preporuke o izolaciji u slučaju kontakta s osobom zaraženom omikronom, piše Nacional.

Prema novim pravilima, i cijepljene osobe i osobe koje su preboljele virus moraju ići u izolaciju, ukoliko su bile u bliskom kontaktu s osobom koja je zaražena sojem omikron.

Velika je vjerojatnost da bi ova kontroverzna odluka mogla izazvati nova negodovanja, čak i prosvjede, s obzirom na to da su stručnjaci i u domaćem medijskom prostoru naglašavali kako je riječ o varijanti virusa koja je lakša i ne razvija teže oblike, već, kako se sada navodi, ima lakše simptome.

“Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o cjepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene.

Ako se u postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a sa kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa”, objavio je HZJZ.

Ako je netko bliski kontakt osobe koja je zaražena delta varijantom, neće ići u izolaciju ako je prebolio koronavirus ili ako je cijepljen, sve dok ne razvije simptome zaraze.

Karantena za slučajeve koji nisu omikron ili za koje se to ne sumnja je određena na 10 dana, dok je za omikron 14 dana, piše Nacional.

Bliski kontakt se u svrhu zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji definira kao:

– dijeljenje kućanstva s bolesnikom

– izravan tjelesni kontakt s oboljelim od bolesti covid-19

– nezaštićen izravni kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od bolesti covid-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)

– kontakt licem u lice s oboljelim od bolesti covid-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta

– boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s oboljelim od bolesti covid-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta – boravak u zatvorenom prostoru na udaljenosti većoj od dva metra može predstavljati bliski kontakt, ovisno o tome ima li bolesnik simptome, o nošenju maski, o ventilaciji prostorije… svaki pojedinačni kontakt u zatvorenom prostoru treba individualno procijeniti

– zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od bolesti covid-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ako je došlo do propusta u korištenju OZO-a

– kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuju na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova)

Najnovije

Još iz rubrike