3.9 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Premijer pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj: Ova investicija u čistu energiju...

Premijer pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj: Ova investicija u čistu energiju predstavlja jedinstvenu vrstu ulaganja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti puštanja u probni rad Vjetroelektrane Senj.

Radi se, naime, o velikoj kineskoj investiciji vrijednoj oko 230 milijuna eura, a vjetroelektranu je gradila kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation Ltd.

Premijer je kazao kako je Hrvatska u proteklih nekoliko godina, u vrijeme njegove Vlade, unaprijedila odnose s Kinom te da je između Hrvatske i Kine u 2020. godine bilo milijardu i 400 milijuna razmjene.

“Ona se povećala i to govori da su odnosi između Kine i Hrvatske u vrijeme naše odgovornosti dobili drugu dimenziju”, kazao je.

Premijer je kazao da se ovaj projekt, unatoč svim okolnostima s potresima i pandemijom, realizirao.

“Ovaj projekt je dio onoga što je dvije temeljne piste razvoja Hrvatske, Europe i svijeta, to su zelena i digitalna tranzicija. Ovaj se ubraja u zelenu tranziciju i ova investicija od 200 milijuna eura u čistu energiju predstavlja jedinstvenu vrstu ulaganja, to je projekt koji je vrijedan i bitan za Hrvatsku, Ličko-senjsku županiju, Brinje, te za ukupnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije”, kazao je.

Kazao je kako smatra da će 39 vjetroagregata predstavljati bitan doprinos u 3,5 posto ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj.

“S te strane ostvarit ćemo ciljeve da minimalno 32 posto udjela obnovljive energije do 2030. Hrvatska ima na razini Europe. Danas smo na 29 posto, time ćemo pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije, pridonijeti daljnjem niskougljičnom razvoju s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti, to su naše ambicije do 2050. godine”, kazao je premijer

Kazao je da je Hrvatska usvojila niz strateških dokumenata na tom tragu te da su u proteklih 5 godina kapaciteti vjetroelektrana porasli za 65 posto, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike