6.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno HALMED nakon smrti: Dobrobiti cijepljenja su veće; Istražuju se još 32 smrtna...

HALMED nakon smrti: Dobrobiti cijepljenja su veće; Istražuju se još 32 smrtna slučaja

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) u utorak je potvrdila prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca. Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao – vjerojatna, a riječ je bila o sindromu tromboze s trombocitopenijom. Detalje je u N1 Dnevniku objasnila Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

“Riječ je o jednom od stupnjeva međunarodne klasifikacije prema kojem se utvrđuje povezanost lijeka, u ovom slučaju cjepiva, i određene nuspojave. Kad je povezanost određena kao vjerojatna, to znači da ne možemo sa 100 posto reći da je to uzrok, no vjerojatno jest uzrokovan samim cjepivom”, rekla je Šipić Gavrilović.

HALMED istražuje i druge prijave.

“Uz ovu prijavu koja je danas ocijenjena nemamo nijednu prijavu ovakve rijetke nuspojave. Što se tiče ostalih smrtnih slučajeva koji su prijavljeni, još 32 slučaja su u ocjeni, pokušavamo i te postupke riješiti što prije”, kazala je.

Za ovaj slučaj trebalo je devet mjeseci.

“Slika nije bila jasna, nije se moglo odmah reći, zato smo zatražili jako puno stručnih mišljenja, ekspertiza i dodatnih analiza kako bi se utvrdilo sa sigurnošću je li to taj isti sindrom koji identificiran na EU razini i može li se prema tome dovesti u vezu s cjepivom”, rekla je Šipić Gavrilović.

AstraZenecom nastavit će se cijepiti, a spomenute prijave odnose se na sva četiri cjepiva.

“Ova ocjena provedena je na EU razni kod slučaja ovkavog sindorma koji su bili u drugim državama. EMA je tada zaključila i poruka je jasna, iako se može u malom broju slučajeva pojaviti ovakav sindrom, sveukupne koristi cjepiva višestruko nadmašuju bilo kakve rizike koje nam donosi cjepivo. AstaZenecom nastavlja se cijepiti”, rekla je Šipić Gavrilović.

Najnovije

Još iz rubrike