-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Čačić o referendumu za COVID potvrde: Cijela ih Europa ima. Rezultati referenduma...

Čačić o referendumu za COVID potvrde: Cijela ih Europa ima. Rezultati referenduma su potpuno beznačajni

Svi koalicijski partneri podržavaju izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima će se novčano kažnjavati odgovorne osobe koje u javnopravnim tijelima ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda. Pa tako i Ured Predsjednika Republike koji tu praksu ne provodi, piše RTL.

Sabor će o izmjenama raspravljati u četvrtak, kazne su od 30 do 50 tisuća kuna.

Na koalicijskom sastanku bio je i Radimir Čačić koji je Damiri Gregoret otkrio o čemu su partneri iza zatvorenih vrata razgovarali s premijerom Plenkovićem:

Danas na koalicijskom sastanku vi i ostali partneri podržavate izmjene zakona, odnosno novčano kažnjavanje ne poštivanja obveze predočenja COVID potvrde.

O tome nije bilo nikakve dvojbe. Svi su to podržali.

Govorimo i o predsjedniku Milanoviću koji se tu stalno spominje iz jasnih razloga jer tu odluku ne poštuje i nema ju namjeru uvesti. Citiram: “Vojska je na ulazu i psi”.

Svatko mora poštivati zakon. Prema tome, na koji način će se implementirati sprovođenje zakona to prepuštam institucijama koje to rade.

Kako to očekujete da će to izgledati u praksi. Znamo da je u četvrtak rasprava, a što onda na Pantovčaku?

Ne znam.

Do 30 do 50 tisuća kuna su kazne mislite li da će mu na kraju morati biti izrečene?

Milanoviću ne, ali Uredu pretpostavljam da, da.

Iz Mosta poručuju da se tim izmjenama želi podvaliti šira upotreba COVID potvrda.

Ne želi se ništa podvaliti. Želi se promovirati potreba za širom upotrebom COVID i očito je da to treba učiniti. Ne znam tko je to rekao. Most?

Grmoja je to danas rekao i poručio je i da se očekuje da će se nakon Božića COVID potvrde uvesti i u restorane i kafiće. Je li tome bilo riječi na sastanku?

On o tome nema pojma i ne može ni imati jer ne sudjeluje na tim raspravama. Danas nije bilo o tome riječ, ali ja se zalažem za to. Dakle, može se očekivati, o tome se razgovaralo. Odluke nisu donesene, ako budu donesene mi ćemo kao reformisti to podržati. Cijela Europa to ima, mi smo još jedini koji nemamo.

Kada govorimo o referendumu, o ukidanju COVID potvrda, istodobno i da se kroz Sabor odlučuje dvotrećinskom većinom. Kakav ishod očekujete?

Ništa neće omesti ovaj pravni proces koji imamo i temelje za sve ovo što Vlada radi. Prema tome je u tom smislu rezultat referenduma potpuno beznačajan.

Je li na koalicijskom sastanku bilo govora o predsjedniku Milanoviću i njegovim najnovijim izjavama vezanim uz Srebrenicu?

Ne, nije bilo. Mislim da je samo netko usput spomenuo. Što se mene tiče, mislim da je to izjava koja sigurno nije u dobrom smjeru. Nitko ni na kakav način ne treba, i mi kao stranka smo tu potpuno jasni. Ne može se relativizirati genocid.

Po vama šteti li to odnosima s BiH?
Naravno, to neupitno šteti odnosima i mi o tome nemamo nikakve dvojbe.

Je li Dragan Čolić pogriješio što je glasao o ukidanju zabrane negiranja genocida?

Po mom dubokom uvjerenju, da. On to relativizira pokušavajući reći da je upao u zamku jer je to bila kao pretpostavka sugerirana i od međunarodnih predstavnika da se otvori dijalog. Međutim, ne znam zašto baš mi upadamo u tu zamku. Mi smo zadnji koji bi trebali upadati.

Treba li onda HDZ reagirati na takav potez Dragana Čovića?

Da, apsolutno.

Ali nije reagirao?

To morate pitati HDZ.

Jesu li pogriješili što nisu reagirali?

Ja mislim da da.

Samo za kraj, Damir Vanđelić se povlači s čelnog mjesta Fonda za obnovu, jeste li vi možda zainteresirani za to?

Ne, nisam. Ali sam jasno rekao da tamo trebamo projekt menadžera, ne menadžera iz procesne industrije nego nekog tko na dnevnoj bazi donosi odluke i tko pozna gradogradnju. Odnose u upravi, odnose u toj struci koja se zove građenje. Vanđelić je jedan vrlo pristojan i ozbiljan čovjek, međutim on te kapacitete, te vrste i ta znanja nema. Takvog čovjeka trebamo.

Je li vi imate?

Ne. Ne, ja imam ta znanja, ali nemam ambicije da sudjelujem.

Zašto?

Zato jer mislim da ovog trenutka je puno puno pametnije da netko tko nije politički eksponiran to vodi.

Vidite li nekog na toj poziciji?

Imao sam neke sugestije. Hoće li se nešto od toga realizirati, vidjet ćemo. Ali, ima, ne puno , ali ima ljudi u Hrvatskoj koji to mogu.

O kome se radi?

E sad ne mogu vam to reći, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike