6.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Omikron je u Hrvatskoj potvrđen kod dva pacijenta, obojica su bili...

VIDEO Omikron je u Hrvatskoj potvrđen kod dva pacijenta, obojica su bili cijepljeni

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je na konferenciji za medije da su kod dva pacijenta u Hrvatskoj potvrđeni slučajevi omikron soja. Na konferenciji je epidemiolog Bernard Kaić rekao da su obojica su bili cijepljeni, nemaju teške oblike bolesti.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je na konferenciji kako su oboljeli anketirani s ciljem pokušavanja otkrivanja izvora infekcije te identificiranja njihovih kontakata da ih se stavi pod nadzor.

– Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor kod to dvoje oboljelih, s obzirom na to da nisu imali nikakva putovanja izvan Hrvatske, međutim velika je mogućnost da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno dva dana prije početka simptoma, dodao je.

Postoji mogućnost da su neki od sudionika skupa zaraženi, ali i da je netko od njih bio izvor. Svi kontakti poslani su na testiranje, danas ih je bilo 13. Među sudionicima skupa bilo je i stranaca, države iz kojih dolaze su obaviještene o njihovoj izloženosti. Svi koji su nazočili skupu, kao i obiteljski kontakti oboljelih su pod zdravstvenim nadzorom i u karanteni, prenosi HRT.

Zaraza se, rekao je također Kaić, ne bi trebala širiti s obzirom da su oboljeli brzo detektirani. Obojica oboljelih bili su cijepljeni.

– Iz zemalja koje imaju malo više iskustva s omikronom, kao Južnoafrička republika, imamo podatke da je zaštita od srednje teških do teških oblika bolesti poprilično solidna, čak oko 90%, rekao je Kaić govoreći o zaštiti nakon primljenog cjepiva. Dodaje i kako dva pacijenta kod kojih je potvrđen omikron, nemaju težak oblik bolesti.

Smatra da je bilo neminovno da se omikron varijanta pojavi i u Hrvatskoj te da je to bilo nemoguće spriječiti.

Najnovije

Još iz rubrike