6.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Sutra iza 11 sati stiže potvrda: Je li omikron stigao u Hrvatsku?

Sutra iza 11 sati stiže potvrda: Je li omikron stigao u Hrvatsku?

Službena potvrda da se omikron pojavio u Hrvatskoj trebala bi stići sutra iza 11 sati, doznao je to HRT od HZJZ-a koji će objaviti priopćenje čim konačni rezultati budu gotovi.

Epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) rekla je jučer da je u Hrvatskoj kod dvije osobe oboljele od covida-19 potvrđena visoka sumnja na omikron inačicu koronavirusa, a u ponedjeljak se očekuje nalaz sekvencioniranja.

U izjavi za HRT rekla je da su jučer ujutro zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih kod kojih je već PCR testom potvrđeno da su pozitivni na covid-19 te da je učinjen tzv. screening PCR na varijantu omikron i potvrđena visoka sumnja da je riječ o toj inačici virusa SARS-CoV-2.

“Upravo smo dobili rezultate te je potvrđena visoka sumnja na omikron varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak”, poručila je epidemiologinja Petrović.

Kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu u trajanju od četrnaest dana i zadnji dan karantene trebaju se testirati.

Osobe za koje se pokazala visoka sumnja na omikron varijantu epidemiološki su povezani, međutim, izvor zaraze još se ne može jasno detektirati te se moraju poduzeti detaljnija epidemiološka istraživanja kako bi utvrdili otkuda je došao taj novi soj virusa.

Petrović je naglasila kako se radi o hrvatskim građanima koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju. Znači, to su osobe koje su bile u Hrvatskoj, poručila je.

Istaknula je kako ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom na situaciju u svijetu, nego je to i očekivano. Petrović je ponovila kako se svi građani trebaju pridržavati propisanih epidemioloških mjera te je pozvala na cijepljenje.

Poručila je kako nema mjesta panici, ali je pozvala na oprez, prenosi Index.

Ranije je Institut Ruđer Bošković izvijestio kako je dosadašnja analiza uzorka uzetog u Zagrebu utvrdila prisutnost mutacija karakterističnih za omikron.

“Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisustvo nove varijante kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu virusa SARS-CoV-2.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda.

Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.

Za sve dodatne informacije i izjave naši će znanstvenici biti na raspolaganju nakon objave konačnih rezultata od strane HZJZ-a”, priopćili su, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike