-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Omikron najvjerojatnije i u Hrvatskoj: Prisutne su mutacije karakteristične za novi soj

Omikron najvjerojatnije i u Hrvatskoj: Prisutne su mutacije karakteristične za novi soj

Institut Ruđer Bošković objavio je kako je analiza sumnjive osobe koja je došla u kontakt s osobom iz Južnoafričke Republike pokazala “prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron”. Čeka se službena potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva zdravstva.

Ministar zdrvstva Vili Beroš ranije je za DNEVNIK.hr poručio kako čekaju informacije iz HZJZ-a i Instituta Ruđer Bošković nakon čega će obavijestiti javnost.

“U tijeku je provjera u službenom laboratoriju za koju je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima”, kazao je ministar zdravstva.

Institut Ruđer Bošković u subotu se oglasio kratkim priopćenjem koje prenosi se u cijelosti.

“Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima”, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike