1.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo ECDC objavio u kojim državama je zabilježena varijanta omikrona

ECDC objavio u kojim državama je zabilježena varijanta omikrona

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u kojim je državama dosad zabilježena nova varijanta koronavirusa, omikron.

Do početka prosinca zabilježeno je ukupno 59 slučajeva omikrona u državama EU/EEA. Nova varijanta zabilježena u 11 država: Austrija (3), Belgija (2), Češka (1), Danska (4), Francuska (1), Njemačka ( 9), Italija (4), Nizozemska (16), Portugal (14), Španjolska (2) i Švedska (3). Na pdoručuju Europe, omikron je još zabilježen i u Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Većina potvrđenih slučajeva povezano je na neki način s putovanjima u rizične južnoafričke zemlje. Dosadašnji slučajevi su bili ili asimptomatski ili blagi, pokazuju podaci. ECDC navodi da još nije zabilježen smrtni slučaj ili teško oboljenje uzrokovano omikronom.

Omikron je zabilježen i na drugim kontinentima, a prisutan je u sljedećim državama: Australiji, Bocvani, Brazilu, Kanadi, Hong Kongu, Izraelu, Japanu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Južnoafričkoj Republici.

Prije putovanja bilo bi dobro provjeriti uvjete za ulazak u određenu državu. Podsjetimo, zbog omikrona su promijenjena pravila i na hrvatskim granicama. Svi putnici koji dolaze iz rizičnih južnoafričkih zemalja morat će u obaveznu 14-dnevnu karantenu s obavezom testiranja posljednji dan karantene, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike