-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Zeleni slave: Uvrštavanje fašističkih simbola ustaške organizacije nasljednice "HOS" u Pravilnik o...

Zeleni slave: Uvrštavanje fašističkih simbola ustaške organizacije nasljednice “HOS” u Pravilnik o simbolima

Višedesetljetna borba Zelenih protiv navodnog komemorativnog događaja i povezanog isticanja fašističkih simbola je uspjela, kažu u priopćenju austrijski Zeleni.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Savezna vlada je na današnjem Vijeću ministara odlučila imenovati druge skupine obuhvaćene Zakonom o simbolima, a posebno fašističke skupine. To je usko povezano sa stručnim izvješćem o događajima u Bleiburgu/Pliberku o kojem je odlučeno prošlog tjedna. Navedeno je da će se ubuduće zabraniti skup takve vrste koji se održavao, posebice u posljednjem desetljeću. Dakle, nema takozvanih komemoracija “Bleiburger Ehrenzug” na Loibacher Feldu oko 15. svibnja, nema proslava ispred spomen kamena.

Pokazalo se da su u Bleiburgu/Pliberku isticani ne samo simboli koji se pripisuju “ustašama”, već i novijih fašističkih organizacija poput organizacije nasljednice ustaša “Hrvatske obrambene snage” (HOS).

“Središnji spomen-kamen, središnji fašistički simboli i okvir proslave u prijašnjem obliku jesu ili će biti zabranjeni – ovi zajednički koraci zapravo su prekretnica. Desetljetna borba Zelenih protiv ovog navodnog memorijalnog događaja i s njim povezanog isticanja nacističkih simbola, ali i suvremenih fašističkih likova, u konačnici je bila uspješna. I pokazuje da snažno, sporo bušenje tvrdih dasaka sa strašću i osjećajem za mjeru, kako je propagirao Max Weber, vodi do cilja“, kaže Olga Voglauer, glasnogovornica Zelenih za desni ekstremizam i manjine, oduševljena razvojem događaja.

Dva su ustaška simbola već zabranjena. U praksi, međutim, zabrana nije bila dovoljna, pa se novim propisom proširuje katalog. Zabranjeni će biti ne samo povijesni fašistički simboli, značke i zastave ustaša, već i oni skupina koje se pozitivno odnose prema ustaškom fašizmu. To posebno uključuje one HOS-a (Hrvatske obrambene snage), zajedno s drugim podorganizacijama i nasljednicima ustaštva. HOS nije bio samo naziv ustaške vojske do 1945. godine, već i hrvatske paravojne postrojbe (1991.-1993.) koja se ističe brojnim izravnim i pozitivnim referencama na hrvatski fašizam. Simboli HOS-a su tako uvršteni u Pravilnik o simbolima, što znači da je njihovo pokazivanje kažnjivo.

“U Austriji će vrijediti ono što je sada standard u Hrvatskoj: da se više ne održavaju događaji na kojima se ističu zastave HOS-a. Svi bi trebali – kao što je to učinio hrvatski predsjednik Zoran Milanović nekoliko puta od 2020. godine – napustiti službene događaje kada se prikazuju simboli HOS-a, a da ne govorimo o ustaškim simbolima. Još bolje: nemojte ni ići tamo ako postoji sumnja i prijavite je ako je potrebno”, kaže Eva Blimlinger, glasnogovornica za umjetnost i kulturu Zelenih, zadovoljna odlukom, pišu austrijski Zeleni.

Najnovije

Još iz rubrike