6.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Jednostavni trikovi kako odmoriti oči od dugog gledanja u ekran

Jednostavni trikovi kako odmoriti oči od dugog gledanja u ekran

Svi provodimo previše vremena gledajući u ekrane. Skloni smo pregledavanju između telefona, radnog računala i televizora, prije nego što ponovimo isto sljedeći dan. I to ima utjecaja na zdravlje naših očiju.

Iako korištenje računala neće štetiti vašim očima, cjelodnevno buljenje u ekran pridonijet će naprezanju očiju ili umornim očima. Naprezanje očiju ili umor očiju uobičajeno je stanje koje može uzrokovati bol u očima, zamagljen vid, glavobolje i poteškoće s koncentracijom.

Premda obično nije ozbiljno, stvarno je neugodno. Budući da se naše vrijeme pred ekranom uvijek povećava, važno je poduzeti korake kako bismo zaštitili svoj vid i smanjili ove neugodne simptome, kako piše Metro.

Trljanje dlanovima

Snažno trljajte ruke jedna o drugu 10 sekundi kako biste stvorili toplinu i energiju između dlanova. Nježno stavite dlanove preko očiju i zatvorite oči.

Uzmite nekoliko dubokih udisaja i dužih izdaha dok se počnete opuštati. Osjetite kako toplina i tama počinju polako umirivati ​​i topiti svaku napetost u stražnjem dijelu vaših očiju. Pustite ruke da se tamo odmore dok toplina polako ne nestane.

Trepćite

Ako predugo gledate u ekran, to može utjecati na to koliko često trepćete, a ako trepćete manje, to može dovesti do suhih očiju. Sjednite ili stanite uspravno. Neka ramena budu opuštena, vrat ispravljen i gledajte naprijed. Treptaj vrlo brzo 10-15 sekundi. Nježno dopustite vašim očima da se zatvore, slegnu i omekšaju.

Primijetite kako se oči osjećaju. Pokušajte ponoviti barem jednom svakih sat vremena, prenosi Večernji.hr.

Zumiranje

Ovo je sjajna vježba za oči kada se pokušavate usredotočiti i ojačati očne mišiće. Sjednite u udoban položaj. Fokusirajte se na objekt u daljini i ostanite tamo nekoliko sekundi.

Premjestite fokus na objekt koji vam je bliži i gledajte ga nekoliko sekundi. Premjestite fokus na nešto što vam je blizu poput palca. Okrenite pogled – prvo natrag na srednji objekt, a zatim na udaljeni objekt.

Ponovite ovu vježbu nekoliko puta u razdoblju od dvije minute.

Kolutanje očima

Prevrtanje očima vrlo je učinkovita vježba kada se radi redovito. Može pomoći u jačanju mišića očiju i poboljšanju oblika vaših očiju.

Sjednite ili stanite uspravno. Neka vam ramena budu opuštena, a vrat ispravljen i gledajte naprijed. Pogledajte udesno, a zatim polako okrenite očima prema stropu. Okrenite oči prema dolje ulijevo, a odatle prema podu. Učinite to u smjeru kazaljke na satu i suprotno od kazaljke na satu, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike