6.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Asteroid veličine Eiffelovog tornja proći će 11. prosinca zabrinjavajuće blizu Zemlje

Asteroid veličine Eiffelovog tornja proći će 11. prosinca zabrinjavajuće blizu Zemlje

NASA je izdala upozorenje da će ogroman asteroid, koji je veći od Eiffelovog tornja proći kroz Zemljinu orbitu za nešto više od tjedan dana.

Ogroman svemirski kamen dužine 330 metara kreće se u smjeru Zemlje i trebao bi prohujati pored našeg planeta 11. prosinca.

NASA međutim budno prati Asteroid 4660 Nereus jer će proći na 7,4 milijuna kilometara od Zemlje, što ga svrstava u potencijalno po planet opasnu kategoriju asteroida. Ipak, mjesta za paniku nema, jer Nereus nije na putanji zbog koje bi zapravo udario u Zemlju.

Ako sve prođe onako kako se očekuje, ta će svemirska stijena prohujati velikom brzinom pred Zemlje, a NASA očekuje da se neće približiti na više od 3,86 milijuna kilometara. To je otprilike deset puta veća udaljenost od one Mjeseca od Zemlje.

Iako se to iz naše perspektive čini jako daleko, to je zapravo vrlo blizu kad je riječ o asteroidima koji prolaze pored Zemlje. NASA naime smatra da je bilo koji svemirski objekt koji prolazi unutar 190 milijuna kilometara od Zemlje, zapravo objekt blizak Zemlji (near-Earth object, ili NEO).

Asteroid Nereus prvi put je uočen 1982. godine, a pronašla ga je astronomkinja Eleanor Helin. Pored Zemlje prolazi dovoljno često da su NASA i japanska svemirska agencija JAXA jednom prilikom razmatrale da ga izbace s putanje pomoću svemirske letjelice Hayabusa.

No, umjesto Nereusa, navedene svemirske agencije složile su se da će ciljati Asteroid 25143 Itokawa, u sklopu misije preusmjeravanja asteroida, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike