15.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Zašto osjećate umor nakon obroka? Evo nekoliko razloga

Zašto osjećate umor nakon obroka? Evo nekoliko razloga

Umor nakon obroka može biti posljedica namirnica koje ste jeli ili navike u spavanju, prenosi N1.

Neke namirnice i određeni obroci mogu uzrokovati jak umor naknadno, a Postprandijalna somnolencija je stanje umora koji osjećamo nakon konzumacije obroka i označava nagli porast, ali i pad energije. Istraživači su ponudili brojne teorije o tome što uzrokuje umor nakon obroka, ali se slažu u jednom – radi se o prirodnom odgovoru organizma koji ne mora biti znak za zabrinjavanje.

Zašto smo umorni nakon obroka?

Umor ili problemi s koncentracijom nakon obroka su učestala pojava, a taj jaki umor se javlja ovisno o tome što ste jeli, kada ste jeli i koliko ste pojeli. Nekoliko faktora mogu biti uzrok ovom problemu.

Vrsta hrane koju jedete

Hrana bogata proteinima u ugljikohidratima može uspavati više od ostale hrane. Neki znanstvenici vjeruju da su neke osobe umornije nakon obroka jer njihovo tijelo proizvodi više serotonina, a radi se o kemikaliji koja igra veliku ulogu u regulaciji raspoloženja i ciklusa spavanja. Aminokiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomaže proizvodnji serotonina. Iz tog razloga, konzumacija ovakvih jela može uzrokovati osjećaj umora.

On se nalazi u ovim namirnicama:

Lososu
Piletini
Jajima
Špinatu
Sjemenkama
Mlijeku
Soji
Siru

Namirnice koje sadrže visoki udio ugljikohidrata su:

Tjestenina
Riža
Bijeli kruh
Kolači, krafne, keksi…
Mlijeko
Šećer i bomboni

Često će se pojesti kombinacija ugljikohidrata i proteina prije spavanja, poput pahuljica s mlijekom, i to može utjecati i na san.

Koliko hrane jedete?

Umor nakon obroka se često može javiti ako je on bio obilan, pa oni koji tako jedu češće i imaju ovaj problem. Kada jedemo, šećer u krvi raste, pa može doći do porasta energije, ali i naglog pada. No, tu su i neki drugi faktori koji mogu pridonijeti umoru nakon obroka, kao što su loš san tijekom noći koji može uzrokovati umor tijekom dana te alkohol uz obrok, posebno tijekom dana.

Kako spriječiti osjećaj umora nakon obroka?

Ako ste jeli na poslu, može biti dosta nezgodno ako vas napadne umor prije važnog sastanka kada morate biti potpuno koncentrirani, ali i ako radite na strojevima gdje je potrebna sva vaša pažnja. Studija iz 2017. godine je pratila utjecaj obroka na rad kod radnika u noćnoj smjeni, a otkrila je da oni koji jedu navečer puno lošije obavljaju svoj posao i oko 4 sata ujutro su puno umorniji od onih koji nisu ništa jeli.

Postoje strategije koje vam mogu pomoći da spriječiti umor nakon obroka, a one uključuju:

Jedite malo i često: Umjesto da jedete velike obroke kada ste gladni, jedite češće ali manje količine hrane svakih nekoliko sati kako bi razina energije bila u ravnoteži. Malo voća ili orašastih plodova bi trebalo utažiti glad ali vam i pružiti energiju.

Dobro spavajte: Ako ste kvalitetno spavali tijekom noći, manje su šanse da ćete iskusiti nagli pad energije nakon obroka.

Prošećite: Dovoljno je samo malo izlaganja suncu, a posebno nakon jela, kako biste se osjećali manje umornima.

Tijekom dana uzmite kratku pauzu za odmor

Pokušajte s terapijom jake svjetlosti: Jedna je studija pokazala da osobe koje se izlažu jakoj svjetlosti nakon obroka rjeđe osjete umor, piše Ordinacija.

Kada posjetiti liječnika?

Ako ste uvijek umorni nakon obroka i ako to utječe na kvalitetu vašeg života, onda morate porazgovarati s liječnikom. Određena medicinska stanja mogu doprinijeti umoru nakon obroka, a ovo su neka od njih:

Intolerancija na namirnice ili alergija
Celijakija
Anemija
Dijabetes

Najnovije

Još iz rubrike