-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Slovenska istraga: Smrt 20-godišnje djevojke povezana s cjepivom Johnson&Johnson

Slovenska istraga: Smrt 20-godišnje djevojke povezana s cjepivom Johnson&Johnson

Povjerenstvo koje se bavilo slučajem smrti 20-godišnjaka nakon cijepljenja Janssenom potvrdilo je da je veza cijepljenja i tragične komplikacije izvjesna, potvrdio je koordinator povjerenstva Zoran Simonovič.

Peteročlanu komisiju činila su tri liječnika klinike, farmakolog i Simonovič kao predstavnik epidemiološke struke.

“Povjerenstvo je pribavilo medicinsku dokumentaciju od pacijenta kod kojeg se nakon cijepljenja pojavio sindrom tromboze s trombocitopenijom”, pojasnio je Simonovič. Pregledana je medicinska dokumentacija i potvrđeno je da je u ovom slučaju nastao sindrom tromboze s trombocitopenijom ili cijepljenjem izazvana imunotrombotička trombocitopenija.

“Svi kriteriji za postavljanje te dijagnoze su ispunjeni”, rekao je.

“Unatoč pravilnom liječenju na Klinici za neurologiju, došlo je do smrtnog ishoda. U ime svih članova povjerenstva izražavam sućut svoj rodbini i prijateljima. Žao mi je zbog ovog događaja”, zaključio je Simonovič.

“Svakako smo u Sloveniji imali dva slučaja ove ozbiljne komplikacije s nastankom tromboze, posebice u venskom sustavu moždanog tkiva uz istovremeni pad broja trombocita i krvarenje. U oba slučaja, nažalost, komplikacija je bila smrtonosna i u oba je slučaja povezanost cijepljenja i tog učinka potvrđena kao pouzdana ili izvjesna”, potvrdio je.

Sućut zbog smrti djevojke izrazio je i dr. Borut Štrukelj , koji je također dodao da je djevojka cijepljena 16. rujna jednom dozom Janssen cjepiva, serijski broj XE393. “To je jednodozno cjepivo koje se koristi u većini zemalja u Europi, Kanadi i SAD-u. Kao što je više puta rečeno, cijepljenje vektorskim cjepivima može biti povezano s vrlo rijetkom pojavom sindroma tromboze, zajedno s trombocitopenijom“, pojasnio je Štrukelj.

Učestalost tromboze procjenjuje se na manje od jedne na deset tisuća, ali učestalost neznatno varira između zemalja. “U SAD-u se koristi samo Janssen, jer AstraZeneca nije dobila registraciju. U SAD-u je prijavljeno 28 tragičnih slučajeva na 8,7 milijuna doza Janssen cjepiva. To je otprilike jedan slučaj na 300 000 stanovnika, posebice u skupini žena u dobi od 30 do 37 godina. Ako ovu skupinu dodatno suzimo, dobivamo incidenciju od 1,2 na 100 000 stanovnika. Do 30. listopada u EU je upotrijebljeno 16,3 milijuna doza cjepiva Janssen, a šest smrtnih slučajeva je nedvojbeno vezano s Janssenom”, dodao je Štrukelj, piše Index, prenosi N1.

Ministar zdravstva: Slovenija će obustaviti cijepljenje Janssenom nakon smrti mlade pacijentice

Drama u Sloveniji: Dvadesetogodišnjakinja je umrla, komisija istražuje vezu s Janssenovim cjepivom

Najnovije

Još iz rubrike