Postoji plan za žičaru: Evo kada bi u najboljem slučaju ona mogla početi s radom

Foto: Bojan Arežina/HRT

Umjesto da voze putnike na Sljeme, gondole u sljemenskoj žičari skupljaju prašinu u spremištu. Građani se pitaju kada će se konačno moći voziti žičarom vrijednom oko 750 milijuna kuna?

Zagrepčanka Ivanka smatra da je žičara već trebala voziti ljude na Sljeme.

“Ako su toliki novci uloženi, kako da ne”, kazala je.

“Buke na ovoj žičari uopće nema. Ja živim 70 metara od žičare, prošao sam 20 puta kad je radila žica i kabine vozile, vi to uopće ne čujete”, kazao je Milan Dorgonja.

Milan je po struci arhitekt, kaže ovih je dana htio pisati premijeru Plenkoviću i moliti ga da žičara što prije krene u rad.

Kako se približava skijaška sezona i svjetski kup na Sljemenu, sve je više upita zašto jedna od najskupljih europskih žičara ne radi? Zato će gradska uprava sutra s ministrom prometa i predstavnicima ministarstva zdravstva pokušati pronaći dogovor.

“Da vidimo na koji se način to da riješiti. Jedna od opcija na kojima radimo u isto vrijeme. Radimo i na dobivanju privremene uporabne dozvole po sadašnjim kriterijima jer izgleda da bi to mogli dobiti privremenu uporabnu dozvolu jer smo uspjeli različitim metodama uspjeli sniziti buku”, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Plan je usporiti brzinu žice čime će se smanjiti i količina buke ispod 55 decibela koliko je dopušteno, usporedbe radi, nečija bušilica u susjedstvu danas je bila glasnija. Ukoliko prođe ovaj plan, u najboljem scenariju žičara bi, kako se doznaje, mogla proraditi kroz mjesec dana.

“Buku su mjerili i sad će van isprintati te podatke, ovlaštena firma i napisati nalaz. Možemo zakazati uporabnu dozvolu, idući tjedan recimo, govorim najbolji dio, ako to prođe, ako se inspektorat složi. Mi imamo uporabnu dozvolu, koja se gurne u sigurnost i ide u Ministarstvo prometa. Ja ne vidim da oni ne bi dozvolu za rad dali do Božića”, kazao je Goran Radić, voditelj projekta izgradnje Sljemenske žičare.

U najcrnjem scenariju, žičara bi mogla početi s radom kroz nekoliko mjeseci kad se postavi bukobran na skretnici koja se nalazi stotinjak metara od glavne postaje. To će koštati dodatnih milijun kuna. Ali građani se nadaju da će se uskoro ipak moći doživjeti vožnju jednom od najmodernijih žičara u Europi, piše RTL.

Share This Article