-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Socijalna radnica: Djevojka je branila svoju braću i sestre koje je majka...

Socijalna radnica: Djevojka je branila svoju braću i sestre koje je majka dala u udomiteljsku obitelj

Nakon napada maloljetnice na dvije djelatnice Centra za socijalnu skrb prošlog petka u Kotoribi, socijalna radnica Renata Sever je u ime Društva socijalnih radnika Međimurske županija istaknula da je to peti napad na stručne radnice i radnike centara za socijalnu skrb u posljednjih pet godina, te da su se gotovo svi ti slučajevi se dogodili u radu socijalne službe s obiteljima u riziku iz romskih naselja.

“U petak je, tokom, naizgled rutinskog smještaja djece u udomiteljsku obitelj, reagiralo maloljetno dijete iz iste obitelji. Za smještaj djece je zahtjev dala majka, svjesna da ne može brinuti o njima. Dijete koje je branilo svoju braću, odrastalo je u uvjetima ekstremnog siromaštva, izloženo situacijama nasilja u obitelji, zlouporabe opojnih sredstava, vatrenom oružju, nasilnim načinima rješavanja sukoba i izolirano, bez ikakve zaštite i pomoći. Bila je uključena u školski sustav koji ne prepoznaje njenu različitost, a onda i kažnjena od sustava socijalne skrbi koji još manje prepoznaje njenu ranjivost i njene stvarne potrebe. Maloljetnica je branila svoju mlađu braću i sestre od odvajanja. Reagirala je na izrazitu nepravdu koju je doživjela, a to je da joj se uskraćuje život sa vlastitom obitelji”, napominje R. Sever.

Centri za socijalnu skrb na području Međimurske županije rade, dodaje, podjednako sa svim obiteljima u riziku. U takvom načinu rada se ponovo ogleda nepravda prema tim obiteljima i romskoj zajednici, a onda i stručnim radnicima, jer, raditi s obiteljima u kojima se ekstremno siromaštvo prenosi generacijama, na identičan način kao sa svim ostalima, ignorirajući stvarne potrebe tih obitelji, predstavlja, smatra, strukturalno nasilje.

“Nepravda prema ovoj obitelji i svim drugima u kojima se javlja međugeneracijski prijenos siromaštva, jest u tome što sustav socijalne skrbi nema kapaciteta da radi s korisnicima na tome da oni postignu stvarnu kvalitetnu promjenu u svojim životima. Od roditelja, kao što je majka ove maloljetnice, se očekuje da u neadekvatnim stambenim uvjetima, bez osnovne infrastrukture, bez obrazovanja, bez dovoljno novaca, bez prilike da stekne potrebne roditeljske vještine dovoljno dobro brine o djeci. I ona to mora, a alternativa je i da odluči da djeca odrastaju u drugoj obitelji ili domu. Pruža joj se pomoć u vidu mjera obiteljsko pravne zaštite – mjere usmjerene podršci i pomoći, koje bi trebale učiniti da roditelj izađe iz začaranog kruga siromaštva i deprivacije, neobrazovanosti i vlastitih traumi i poteškoća – što je nemoguće”, zaključuje.

Kako bi se postigla kvalitetna promjena u životima ovih obitelji ili bar malo ublažili rizici, potrebno je, smatra, puno više stručnih radnika koji će raditi na terenu, puno više kvalitetnih domova i udomiteljskih obitelji za smještaj djece, i to tako da smještaji budu privremeni i da se djeca resocijaliziraju te da istovremeno bude pružena odgovarajuća pomoć obitelji da se djeca mogu vratiti. Treba, nadalje, osigurati pružanje materijalne pomoći obiteljima, ali i savjetodavne i mentorske radi racionalnog trošenja naknada ii stvaranja uvjeta da se uključe u tržište rada, na način primjeren njihovim sposobnostima.

“Nužno da se svi dionici u lokalnoj zajednici prepoznaju svoj interes u smanjivanju rizika u romskim naseljima – jer sve je jasnije da dosadašnji zastarjeli sustav socijalne skrbi, kao i postupanja ostalih dionika – a to je način rada s obiteljima u riziku koji je „ parceliziran samo na vlastite zakonske ovlasti i nadležnosti“ pojedinih dionika kao i „selektivnu gluhoću„ kad su u pitanju ove obitelji u riziku – dovodi do novih gubitaka i žrtava. Maloljetnica, počiniteljica ovog djela nije „maloljetni delikvent“ – ona je nedužna žrtva zastarjelog, rigidnog sustava koji ju ne vidi. Svi smo svjesni da su napadnute kolegice u tom trenutku otjelovile sustav koji ignorira djecu i na koje se sručio sav jad i nemoć, ali i očajni poziv u pomoć”, zaključuje R. Sever, piše Večernji.

Drama u Kotoribi: Maloljetnica sjekirom napala djelatnice Centra za socijalnu skrb, razbila im i staklo na autu

Najnovije

Još iz rubrike