1.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Radmanovo ministarstvo nabavlja fiksne telefone za 900 tisuća kuna, odnosno 1500 kuna...

Radmanovo ministarstvo nabavlja fiksne telefone za 900 tisuća kuna, odnosno 1500 kuna po komadu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova krenulo je, izgleda, u reformu internog telekomunikacijskog sustava i za to su spremni platiti više od 900 tisuća kuna iz svog proračuna. Prema nedavno objavljenom natječaju, iskazali su potrebu za 571 fiksnim “telefonskim aparatom”, pa bi ministar Gordan Grlić-Radman idućih mjeseci, nakon postupka, službeno trebao parafirati kupovinu.

Cijena “telefonskih aparata”, 740 tisuća kuna bez PDV-a, na prvi pogled začuđuje. No, troškovnik i dokumentacija otkrivaju kako je riječ o “SIP telefonskim aparatima” a u propisanim specifikacijama traži se: zaslon u boji, HD glas, vizualne indikacije poruka na čekanju, programabilne LED tipkea te redial lista za bar 100 poziva, otkriva Telegram.

Konkretno traže 487 “telefonskih aparata tip MiVoice 6867 IP phone ili jednakovrijedno” i još 84 naprednijih “telefonskih aparata tip Mitel MiVoice 6869 IP phone ili jednakovrijedno”. Riječ je o telefonima kanadske korporacije Mitel, specijaliziranoj za poslovne telekomunikacije, a ministarstvo naglašava kako želi kompatibilnost s postojećom infrastrukturom jer “ne može preuzeti rizik nefunkcionalnosti sustava”.

U tehničkim su specifikacijama za svaki od telefona propisali po tridesetak minimalnih karakteristika, koje zapravo odgovaraju spomenutim Mitelovim modelima navedenima u troškovniku, piše Telegram. Tako se u naprednijem tipu telefona traži zaslon u boji minimalne veličine 4,3 inča, mogućnost vizualne identifikacije poruke na čekanju, 12 programabilnih LED tipki i 5 “kontekstno prilagodljivih sistemskih tipki”…

Prema podacima Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, na ovako napisanu natječajnu dokumentaciju pristigla je žalba. Pa će se tek u idućim tjednima znati hoće li stručna služba morati korigirati natječaj ili se petstotinjak stolova može početi čistiti za nove i napredne “telefonske aparate”, piše Telegram, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike