1.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Visoki valovi potopili splitsko područje! Jednu hrabru Splićanku ni to nije...

VIDEO Visoki valovi potopili splitsko područje! Jednu hrabru Splićanku ni to nije zaustavilo: Ne preporučam neiskusnima

Obilna kiša pogodila je splitsko područje koje se bori i s povremeno jakim jugozapadnjakom i južnim vjetrom, kako je i najavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Iz tog razloga i more se uzburkalo pa nošeno visokim valovima poplavilo splitsku luku, Baćvice, a uspelo se na rivu i u Vodicama, ali i Kaštel Štafiliću.

Zbog olujnog vjetra u prekidu su trajektne linije Drvenik-Sučuraj, Sumartin-Makarska i Ubli-Vela Luka-Split te brodske linije Ilovik-Mali Lošinj i Komiža-Biševo, ali i katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Milna-Rogač-Split, Lastovo-Korčula-Dubrovnik i Dubrovnik-Šipanska Luka-Sobra.

DHMZ je inače za ovo područje upalio žuti meteoalarm, upravo upozoravajući na jak vjetar te oborine s grmljavinom. S druge strane za srednju i južnu Dalmaciju upaljen je narančasti meteoalarm gdje se očekuju najjjači udari vjetra od 65-95 km/h.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtjeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, podsjećaju iz DHMZ-a.

No, čini se i kako su Dalmatinci navikli na ovakvo nevrijeme te ih ono i nije spriječilo u svakodnevnim aktivnostima. Kako javlja Dalmacija Danas, na Bačvicama su sreli “splitsku sirenu”, poznatu Splićanku Jasnu Čagalj koja se čitave godine, bez obzira na temperaturu, svakog dana okupa u moru.

Visoki valovi i uzburkalo more i njoj su stvarali male probleme jer je, kako govori za Dalmaciju Danas, svoje stvari morala ostaviti nešto dalje od obale kako bi ostale na suhom.

“Tu sam svaki dan, ali odavno nisam vidjela ovolike valove u takvu plimu”, rekla je između ostalog splitska sirena pa dodala kako zna da je more danas vrlo opasno. “Lako čovjek može na ovakvim valovima izgubiti kontrolu. No, ja imam dovoljno iskustva. Međutim, neiskusnima ne preporučujem da danas idu na more”, zaključuje, prenosi RTL.

Video Jasne s Bačvica pogledajte ovdje!

Najnovije

Još iz rubrike