2.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Vakula: 'Bijeli' Božić u prosjeku imamo svake četiri godine

Vakula: ‘Bijeli’ Božić u prosjeku imamo svake četiri godine

1.Bliže nam se Božić i Nova godina. Kako je situacija s koronom i dalje ozbiljna mnogi će se družiti na otvorenome. Mogu li se nadati “bijelom” Božiću i suhoj silvestarskoj noći?

Na žalost ili sreću, premda bi to mnogi željeli, prognoze po danima ovako puno vremena unaprijed nemaju smisla. Naravno, kompjutorski izračuni postoje i mogu se pratiti na webu, ali njihova je pouzdanost jako mala. Na temelju njih nije dobro planirati. Inače, opjevani “bijeli” Božić ne događa se baš često. U većini nizina unutrašnjosti Hrvatske snježni pokrivač na taj dan u prosjeku bude tek svake četiri godine.

2. Nedavno je završena još jedna konferencija o klimatskim promjenama. Što biste savjetovali, kako spasiti planet i sve nas?

Klima se neprijeporno mijenja i bez nas. No, mi joj tu promjenu dodatno “opterećujemo” svojim (ne)djelovanjem, željom za komforom, mnogi i za što većim profitom. Valjalo bi nam barem malo smanjiti negativno djelovanje na svijet koji nas okružuje, osobito štednjom energije i manjim onečišćenjem, a ima i drugih “sitnica koje život znače”.

3. Pišete slikovnice, objavljena vam je i prva zbirka pjesama. Može li za kraj malo prigodnih jesensko-meteoroloških rima?

Da, veseli me i čini ponosnim što su se u ovoj Godini čitanja u Hrvatskoj pojavile čak tri moje knjige. Osim nedavne prve, možda čak i u svijetu, zbirke meteorima “Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze”, još u svibnju smo Nik Titanik i ja objavili “Vjetropirastu”, a prošlih je dana došla i “Oblačasta”, druga od planiranih 12 meteoslikovnica iz serije “Vremenaste priče”. A kad smo kod oblaka, jeseni, meteorologije i ovih dana česte, ponegdje i obilne kiše, evo nekoliko prigodnih rima: Još jedno jutro u gradu, oblaci ne bude nadu – trpimo kišnu opsadu.

Sve je mokro k’o spužva. Na kolnicima gužva. Mnogi su se jedva izvukli iz kreveta i sada im sve uokolo smeta. Djeluju pospano i koma, rado ostali bi doma. Na većini lica k’o da se čita optužnica!? Automobili sporo gmižu i u kolonama se nižu. Kolnici mokri i skliski, tolerancije pragovi su niski. Neki divljaju i trube, pokazuju znakove grube. A s mojim pristojnim: “Polako, strpljenja molim!”, onima što žure – samo ranu solim. Kiša još uvijek lije, nema lijeka – sunca da se smije… Ali, naravno, ima i pluviofila, koje je ova mokrina oduševila, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike