4.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Slučaj ‘ličko rukovanje‘: Silovanoj košarkašici dosuđena odšteta jer joj je policija otkrila...

Slučaj ‘ličko rukovanje‘: Silovanoj košarkašici dosuđena odšteta jer joj je policija otkrila identitet

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj Republika Hrvatska mora platiti oko pola milijuna kuna (radi se o ukupnom iznosu sa kamatama) zbog otkrivanja njezina identiteta u medijima nakon što ju je silovao sada već pokojni Joso Mraović. Mlada košarkašica iz Alabame u Gospiću je igrala za tamošnji ženski košarkaški klub i 2005. godine je srela Josu Mraovića, ugostitelja i jednog od osnivača HDZ-a u Lici, kojeg je javnost nazivala i ‘ličkim Tuđmanom’. On ju je silovao 13. travnja te godine u gospićkom hotelu ‘Ante’. Policija idući dan objavljuje identitet silovane Amerikanke i detalje događaja.

Mraović je najprije oslobođen jer je gospićki sudac zaključio da se nije radilo o silovanju već ‘ličkom rukovanju’. Naime, Mraović je mladoj košarkašici upao u sobu hotela čiji je bio vlasnik i napao je. Nasrnuo je na nju i na silu joj prst gurnuo u anus. Kasnije je u sramotnoj presudi sudac Županijskog suda u Gospiću nasilnu penetraciju izjednačio s rukovanjem, “jer ni prst ni anus nisu spolni organi”.

Ipak, 2009. Mraović je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Kaznu je odslužio, a onda je na Europskom sudu za ljudska prava pokušao dokazati da nije imao pravedno suđenje u Hrvatskoj. To mu nije uspjelo. Lani je preminuo u 68. godini.

Policajac koji se tada ispred Policijske uprave ličko-senjske obratio javnosti otkrio je identitet košarkašice. Zbog duševnih boli koje joj je izazvao taj propust hrvatskih vlasti, košarkašici je već pravomoćno dosuđeno nešto više od 200 tisuća kuna odštete. Poznato je da se identitet žrtava kaznenih djela mora štititi.

Prvotno je tužbom za duševne boli i izgubljenu zaradu tražila ukupno 1,7 milijuna kuna i to od Republike Hrvatske, Mraovića i njegove tvrtke Lika. Sudu je ispričala kako je javno prokazana, iako je bila žrtva, te kako se više nije mogla koncentrirati na košarku. Konstantno je bila suočena s pitanjima o događaju iz Gospića. Desetak dana nakon Mraovićevog napada otišla je u Italiju, zatim u Grčku. No, odigrala je svega nekoliko utakmica.

“O onome što mi se dogodilo u hotelu Ante nisam razgovarala s medijima. Samo sam dala izjavu policiji i zatražila stručnu medicinsku pomoć. Unatoč tome, moje je ime objavljeno u medijima. Od tada su me i suigračice i suparničke momčadi stalno ispitivale”, prisjetila se.

“Kada sam nakon pet godina otišla u Njemačku mislila sam da je vrijeme učinilo svoje i da je događaj iz Gospića zaboravljen. No nakon što sam odigrala samo jednu četvrtinu ponovno su počela propitivanja. Ostala sam u momčadi do kraja sezone no više nisam igrala”, ispričala je na sudu sportašica. Kazala je i kako ju je nakon Mraovićevog silovanja ostavio zaručnik.

Policajac koji je identitet potvrdio novinarima u međuvremenu je disciplinski kažnjen, ali je tijekom ovog procesa uvjeravao kako nije on bio taj koji je prvi obznanio ime i prezime silovane košarkašice. Prema njegovim riječima lokalni novinari doznali su njezin identitet i prije nego što ga je on izrekao, zajedno s ostalim podacima o gnjusnom događaju u hotelu Ante. Na kraju se ovaj policajac ispričao košarkašici zbog vlastite odgovornosti.

Iako je tražila gotovo 800 tisuća kuna izgubljene zarade s kamatama od 2005. sud joj je dosudio 222 tisuće što s kamatama sada već prelazi pola milijuna kuna. Sud je, naime, utvrdio da joj je Republika Hrvatska dužna platiti dvije sezone neigranja za klub iz Gospića, a tamo je imala godišnju plaću oko 111 tisuća kuna. Sud je odbio zahtjev košarkašice za još neka potraživanja, ali joj je dosudio da joj Hrvatska mora platiti 75.212. kuna za parnične troškove, pa se sada na tu presudu može žaliti i ona i država, piše Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike