21.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ako primijetite da su vam oči otečene, provjerite bubrege

Ako primijetite da su vam oči otečene, provjerite bubrege

Ne rade li bubrezi kako treba, svi otpadni materijali počet će se nakupljati u krvi, a istovremeno ćete se jako razboljeti. Dugoročne posljedice su visoki krvni tlak, slabije kosti, otežano disanje, lošija krvna slika, oštećenje živaca i problemi sa srcem
Vjerojatno pretpostavljate da vam bubrezi rade ispravno, ali postoji velika mogućnost da i ne znate da nešto nije u redu.

Naime, većina ljudi koji imaju kroničnu bolest bubrega još nemaju dijagnozu jer su simptomi često nevidljivi. Zato je važno poznavati sve znakove bolesti, uključujući i onaj koji bi se mogao skrivati na licu. Naime, otečene oči mogle bi biti rani znak bubrežne bolesti.

Kada bubrezi ne rade dobro, teže obavljaju funkciju filtracije, zbog čega se proteini pojačano izlučuju urinom. Gubitak proteina iz tijela rezultira skladištenjem tekućina i minerala kao što su kalcij i fosfat oko očiju, što onda uzrokuje otečenost kapaka. Otečene oči također mogu biti znak stresa, nedostatka sna ili alergije te je zato važno znati koji se znakovi upozorenja na bolesti bubrega mogu manifestirati otečenim očima.

Razgovarajte s liječnikom i provjerite bubrege ako ste u posljednje vrijeme uočili neke od ovih simptoma. Bolest bubrega može uzrokovati ozbiljne dugoročne posljedice, ali rana dijagnoza će uvelike smanjiti komplikacije. Kronična bolest bubrega može utjecati na gotovo svaki dio tijela i dovesti do bolesti srca, komplikacija u trudnoći, smanjenog imunosnog odgovora i anemije. Uz to, nepovratno oštećenje bubrega (ako se ne liječi) može dovesti do potrebe za dijalizom i transplantacijom, piše Gloria.hr

Najnovije

Još iz rubrike