4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković: Ako je Milanović jučer bio sretan, a danas je skandal,...

VIDEO Plenković: Ako je Milanović jučer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira?

Premijer Andrej Plenković i nekoliko ministara održali su u Banskim dvorima press konferenciju.

S premijerom su i ministri Zdravko Marić, Tomislav Ćorić, Josip Aladrović i Darko Horvat, javlja N1.

Povod za sazivanje pressice je rast BDP-a od 15,8 posto.

DZS je, naime, danas objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom, piše N1.

“Taj rast znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21. članicom EU-a za koje zasad znamo detalje. Kada gledamo, u prvih deset mjeseci imamo 10,7 posto rasta BDP-a. Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan i, ja bih rekao, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva.”, rekao je Plenković.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Plenković je rekao da će odbiti inicijativu oporbe za nepovjerenje glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek. “Mi ćemo podržati izvještaj šefice DORH-a i nju”, rekao je.

Ostavku ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića komentirao je tek kratko: “Primili smo na znanje tu informaciju”.

Plenković se osvrnuo i na kritike da je novac s kojim će se kupiti borbeni zrakoplovi Rafalei trebao biti potrošen na bitnije stvari, prvenstveno zdravstveni sustav.

“Zdravstveni sustav funkcionira, nikad ga korona nije dovela na rub funkcionalnosti. Kod nas su zdravstvene usluge dostupne i u usporedbi s nekim drugim sustavima gotovo pa besplatne. Iskorak koji smo napravili jučer, kupnja aviona Rafale, najmodernija tehnologija koja postoji, suradnja sustava Francuske i Hrvatske, doprinos temi europske obrane, kapacitet odvraćanja u smislu pomisli bilo koga da ugrožava naše granice, to je toliko jak iskorak da možemo biti jako zadovoljni. Nisam ja čuo ikog tko se time bavi stalno ni trunku nezadovoljstva. Generalni komentar ‘mogli smo dati pare na nešto drugo’ – pa dajemo ih”, kazao je.

Komentirao je i rast cijene za francuske Rafale. Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je porast cijene – skandal.

“PDV na nešto što je rabljeno se ne plaća, plaća se na komercijalni dio, ali to država plaća sama cijeni. Što se tiče indeksacije cijena, to je sve bilo iskomunicirano, ali ljudi to ne žele čuti. 111 milijuna kuna odlazi na PDV. Kad je ovaj to rekao? Ne znam… Ako je jučer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira? Malo mi je to smiješno”, komentirao je Plenković. Naglasio je da je “cijena za Rafalee fantastična za proizvod koji dobivamo”.

“Nemam pojma da ima pressicu niti me briga što priča. Smiješno je da se javlja nakon sastanka i nešto grinta. Trebao bi biti sretan”, rekao je o Milanoviću, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike