1.6 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Ćorić: Vjetar u leđa dat će snažni rast BDP-a

Ćorić: Vjetar u leđa dat će snažni rast BDP-a

Sigurno će nam snažan rast BDP-a dati snažan vjetar u leđa. Drugi i treći kvartal pokazali su da nas nažno vraćaju na pretkriznu 2019. godinu, rekao je u Dnevniku ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

– Ne vidim nijedan razlog da 3. kvartal, razdoblje do kraja 2021., ne učini da dostignemo i gotovo nezamislivih prije godinu 10% rasta i tako u potpunosti vratimo hrvatsku ekonomiju na pretkriznu 2019., otvorimo perspektivu relativno visokog rasta u 2022. godinu, čak i uz potencijalne rizike koje donosi pandemija, rekao je Tomislav Ćorić.

Podsjetio je da je zadnji kvartal 2020. bio obilježen značajnim padom u odnosu na 2019., na -7,4% BDP-a te naglasio da ne postoji razlog da se taj rezultat ne popravi.

– U 4. kvartalu Hrvatska funkcionira, živi relativno relaksirano u odnosu na najveći dio Europe već mjesecima. Upravo tome možemo zahvaliti činjenicu da naša ekonomska aktivnost, osobna potrošnja i izvoz, ne samo usluga, već i roba, to pokazuje, rekao je.

Na pitanje hoće li u prosincu, koji tradicionalno nosi veću potrošnju, biti strožih mjera, rekao je da se zadnjih dana epidemiološka situacija smiruje.

– Veseli činjenica da je tijekom 20201. kontinuirano rastao standard građana, prosječna plaća od 7.108 kuna iz rujna to pokazuje. Rast minimalne plaće, svih naših makroekonomskih indikatora otvara nam perspektivu da u ovo blagdansko vrijeme nešto više trošimo, što je i inače karakteristika prosinca, odgovorio je.

Vjeruje da će se to odraziti i na ekonomskom rezultatu.

Naglasio je da se građani ne mogu sami obraniti od inflacije, cijela ekonomija se može obraniti rastom ekonomske aktivnosti i životnog standarda, odnosno prosječnih plaća.

– To se i događa, a ove godine rast plaća je veći od rasta cijena. Ono što će utjecati na smirenje inflatornih kretanja su smirenja na tržištu energenata, vjerujemo da će do njih doći u 2022. Neovisno o tome, ograničenjem cijena goriva, kontrolom cijene struje i potezima koje ćemo vući početkom 2022. učinit ćemo da se na tržištu energenata ne dogode šokovi kakvi su se dogodili u drugim zemaljama EU-a. Ako to uspijemo, vjerujem da 2022. može biti godina još jednog jako dobrog rezultata za hrvatsku ekonomiju i daljnje konvergencije prema prosjeku EU, rekao je.

Cijena derivata je u proteklom razdoblju bila u fokusu. Ako već u utorak tržišna cijena naftnih derivata bude niža od maksimalne cijene koju je Vlada određivala u protekom razdoblju, rekao je da se od distributera očekuje da korigiraju svoje cijene na dolje.

– Vlada je odredila gornju cijenu, a svaka ispod nje je moguća, nema razloga da distributeri ne reagiraju na eventualni pad cijene početkom sljedećeg tjedna i ne korigiraj cijenu. Mi ih pozivamo da to učine. I ovaj potez koji smo učinili, učinili smo promišljeno, nismo značajnije ušli u njihove marže i nijednog derivata nije nedostajalo, dodao je.

Vlada je tijekom epidemije imala fleksibilan i promišljen pristup, rekao je i obratio se građanima i građankama koji su pokazali odgovornost i cijepili se te poručio da vjeruje da će i oni koji to još nisu, da će se ubrzo cijepiti.

Za plaćanje testiranja u javnom sektoru rekao je da se neće plaćati u nedogled, piše HRT.

VIDEO Plenković: Ako je Milanović jučer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira?

Najnovije

Još iz rubrike