5.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Upala grla: Uzrok, simptomi i kako se liječi ova neugodna bolest?

Upala grla: Uzrok, simptomi i kako se liječi ova neugodna bolest?

Upala grla nastaje zbog virusne ili bakterijske infekcije ili iritacije. U oba slučaja, dolazi do boli i smetnji u grlu te smanjene mogućnosti gutanja.

Češća je kod djece od četiri do sedam godina, a može se pojaviti i kod odraslih. Najčešće se pojavljuje u hladnijim mjesecima.

Uzroci upale grla

Najčešći uzrok upale grla su virusne infekcije kao što su gripa, koronavirus, ili pak Epstein-Barrov virus koji uzrokuje mononukleozu. S druge strane, postoje bakterijske infekcije koje uzrokuje streptokok skupine A, a koji se najčešće pojavljuje kod djece. Osim toga, upalu grla može uzrokovati i streptokok skupine C.

Liječnik će odrediti točnu dijagnozu te po tome prepisati antibiotik, ako se radi o bakterijskoj infekciji ili pak odrediti kućno liječenje, ako se radi o virusnoj infekciji.

Koji su simptomi upale grla?

Svatko je barem jednom u životu imao upalu grla. Najčešći simptomi su bol, peckanje, žarenje i iritacija u grlu. Krajnici mogu biti crveni i natečeni, jezik može biti obložen te limfni čvorovi povećani. Također, mogući simptomi su i curenje iz nosa, kihanje, promuklost, kašljanje, visoka temperatura, glavobolja, bol u mišićima te gubitak apetita.
Kod virusne upale grla simptomi su kašalj, glavobolja, blaga temperatura, kihanje, začepljenost nosa, blago natečeni limfni čvorovi te umor. Općenito su kod ove vrste infekcije simptomi nešto blaži.

Kod bakterijske upale grla dolazi do gubitka apetita, opće slabosti, jake boli u grli, bolnih limfnih čvorova te povišene temperature. Mogu se pojaviti i bijele točke na krajnicima, kao i mučnina i povraćanje te osip na tijelu.

Kako spriječiti pojavu upale grla?

Sama infekcija se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili neizravnim preko predmeta. Upravo zato je, kao i kod svih infekcija, bilo bakterijskih ili virusnih, važno redovito prati ruke. Osim toga, potrebno je koristiti i dezinficijense na bazi alkohola. Još jedna prevencija je ne jesti iz tuđih tanjura i ne piti iza drugih.

Kako izliječiti upalu grla?

Kao i kod prehlade i gripe, odnosno kod virusne upale grla, važno je piti puno tekućine, posebice čaja s dodatkom limuna i meda kako ne bi došlo do dehidracije. Za grlo je odličan odabir čaj od kadulje s kojim se grlo može ispirati, dok je za suhi kašalj dobar čaj od bijelog sljeza. Pomoći može i propolis, kao i pastile za grlo koje će smanjiti bol.

Također, možete grgljati toplu vodu u koju ste dodali žličicu soli. Osim toga, važno je odmarati i mirovati kako bi bolest brže prošla. Ova vrsta upale grla najčešće nestane sama od sebe.

Kod bakterijske upale grla postoje simptomi koji ukazuju da je potrebno što prije javiti se liječniku.

Evo o čemu se radi:

⦁ temperatura od 39°C
⦁ povišena temperatura koja se ne smanjuje
⦁ povećani limfni čvorovi
⦁ bol u uhu ili sinusima
⦁ pojava osipa
⦁ malaksalost

Upala grla je bolest koja se najčešće pojavljuje kod djece. Simptomi mogu biti blagi ili nešto izraženiji. Kod virusne upale grla potrebno je odmarati i liječiti se kućnom medicinom. Dok, kod bakterijske upale grla ili kod pojave visoke temperature ili kada bolest traje dulje od tjedan dana, treba posjetiti liječnika. Liječnik će potom pripisati antibiotik i pratiti tijek razvoja bolesti, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike