5.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Macron: Nepravda je što sam prvi francuski predsjednik u Hrvatskoj; Milanović: Suradnja...

Macron: Nepravda je što sam prvi francuski predsjednik u Hrvatskoj; Milanović: Suradnja sa SAD-om ostaje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u Hrvatsku u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dočekao je predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona u Uredu Predsjednika.

Dvojica predsjednika su se srdačno rukovali, orkestar Oružanih snaga RH izveo je francusku himnu Marseljezu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna.

Macron i Milanović kratko su se susreli s hrvatskim vojnim pilotima, a zatim su održali sastanak.

– Doček je protekao po protokolu, bio je impresivan, a čini se da je i Macron bio impresioniran i Počasnom bojnom i cijelom organizacijom. Sve je trajalo 10-ak minuta. Predsjednici su se susreli se s vojnim pilotima koji će biti zaduženi za Rafale, a u 10 sati kada bi trebali biti završeni razgovori, slijede kratke izjave dvojice predsjednika za medije, javio je Danko Družijanić u Studiju 4 HRT-a.

Mirjana Hrga, savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, objasnila je geste izvan protokola s dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na Pantovčak.

“Rijetko šašav osjećaj je kad stojite u špaliru čekajući važnog gosta.

Zavisno do koga stojite, razmijenite koju rečenicu, ali u ovo doba nije vam do ničega jer zima je.

A naš francuski gost kasni već 20tak min prema objavljenom programu.

Ako će biti izjave u 10 am kao što je najavljeno, on i Predsjednik RH razgovarat će tek toliko da se pozdrave.
… A kad je došao, za one koji znaju pratiti i usporediti, odmah zanimljiva crtica. Po protokolu, domaćin Predsjednik predstavlja svoje ljude. Predstavljena osoba obično kaže “Drago mi je”, “Dobrodošli”, a gost se ljubazno nasmije i nešto prigodno i kratko promrmlja i nastavi pružati ruku slijedećem.

Macron je koliko vidim sa svakim razmijenio rečenicu dvije.

Time je pokazao ne samo pristojnost nego i uvažavanje. Odlika državnika punog profila”, napisala je Hrga na fb-u.

Nakon sastanka Macrona i Milanovića, predsjednici su dali izjave.

Suradnja sa SAD-om ostaje

Prvi se obratio Zoran Milanović.

– Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu, Ukrajini, Rusiji. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak, Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa SAD-om je bila i bit će, ali ovo je jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović. Dodao je da su narančasti riboni nose u čast borbe protiv nasilja nad ženama, rekao je Zoran Milanović, prenosi HRT.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je na srdačnom dočeku i razgovoru.

– Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske Republike koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. Radi se o nepravdi. Ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze dviju zemalja. Hrvatska je članica EU-a, odlučila se priključiti europskom projektu, svjesna da je pripadnost EU-u ono što pridonosi miru i prosperitetu u regiji u kojoj je bilo sukoba i dramatičnih situacija. Ovo partnerstvo koje smo potpisali posvetit će i uzvisiti našu bilateralnu vezu u odnosu na obranu s Rafalima, ali i s vezama naših vlada koje će konsolidirati našu vezu prema obrani Europe koja sudjeluje u NATO-u. Nastavit ćemo raditi u odnosu na razne teme sigurnost, migracije, istraživanje, to su sve teme koje pokazu europski put Hrvatske, to su zajednički projekti koji će biti projekti francuskog predsjedništva Vijećem EU-a. O tome smo razgovarali i jučer s Vladom, radimo na klimatskim, gospodarskim, geopolitičkim, tehnološkim pitanjima. To su sve veliki izazovi i u srcu su ovog partnerstva i onog što ćemo zajedno činiti u EU-u. Hrvatska je predsjedala EU-om 2020., mi ćemo početi predsjedanje 2022. i nastavit ćemo uske bilateralne veze. Ova bilateralna suradnja je izuzetno važna za temu koja je pred nama – tema zapadnog Balkana, pitanje mira je strateško pitanje za EU to je ono što će nam omogućiti da radimo novu etapu u zapadnom Balkanu. Ovaj posjet je nov poglavlje naših bilateralnih odnosa na području kulture, gospodarstva, obrane, puno toga je pred nama. Zahvalan sam vam na svemu što je još pred nama, rekao je Macron, prenosi HRT.

Macron prvi položio vijenac kod Spomenika domovini

Macron je nakon susreta s Milanovićem otišao do Trga Stjepana Radića gdje je položio vijenac kod Spomenika domovini. Dočekao ga je premijer Andrej Plenković.

Macron je sam izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika.

Nakon polaganja vijenca, šef francuske države otišao je u Banske dvore.

Macron s Plenkovićem: Upisao se u Zlatnu knjigu; Deklaracija o strateškom partnerstvu

Radna večera

Macron je sinoć po dolasku odradio radnu večeru s premijerom Andrejom Plenkovićem i užim krugom ministara, a razgovor će nastaviti danas u Banskim dvorima.

Dvoje ministara obrane potpisat će ugovor o nabavi 12 francuskih aviona Rafale, piše dnevnik.hr.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Hrvatska je, uz Mađarsku, bila jedna od dviju članice Europske unije koju Macron još nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata. Francuska je Hrvatsku priznala 15. siječnja 1992., kada i većina država članica Europske Unije. Prve godine bile su daleko od idiličnih, objašnjava prvi veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Branko Salaj, piše HRT.

Pripremite se na velike gužve danas u Zagrebu, evo kad i gdje će biti zastoji

Macron je pokazao ne samo pristojnost nego i uvažavanje. Odlika državnika punog profila

Najnovije

Još iz rubrike