4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Lauc poručio Berošu: Moje formalne kompetencije u tom području su daleko veće...

Lauc poručio Berošu: Moje formalne kompetencije u tom području su daleko veće nego što su to kompetencije Ministra Beroša, Ravnatelja HZJZ, ili njegovih pomoćnica

Znanstvenik Gordan lauc oglasio se na fb-u:

“Piše Večernji da je Ministar Beroš upitan o mojoj izjavi da covid-propusnice u zdravstvu povećavaju broj intrahospitalnih infekcija odgovorio “da nas pojedinačne i izolirane objave osoba koji se ne bave cijepljenjem, epidemiologijom, prevencijom ili liječenjem zaraznih bolesti ne smiju ometati.”

Pretpostavljam da su ga krivo prenijeli, budući da Ministar Beroš jako dobro zna da ja vodim Znanstveni centar izvrsnosti u personaliziranoj brizi za zdravlje, jedan od svega tri formalna znanstvena centra izvrsnosti u području medicine u Hrvatskoj, a vodim i Centar kompetencija u molekularnoj dijagnostici, koji je jedini takav centar u području medicine u Hrvatskoj.

Istraživanja u području epidemiologije, prevencije i liječenja zaraznih bolesti su jedno od središnjih područja kojim se ti centri bave te sam ja kao voditelj tih centara formalno najkompetentnija osoba u državi da upravo u tom području iznosim svoje mišljenje. Moje formalne kompetencije u tom području su daleko veće nego što su to kompetencije Ministra Beroša, Ravnatelja HZJZ, ili njegovih pomoćnica. U području analize DNA sam čak i stalni sudski vještak već skoro 20 godina.

Kada izjavim da to što covid-propusnice omogućavaju da se cijepljeni zdravstveni djelatnici i pacijenti ne testiraju predstavlja veliki rizik za širenje zaraze unutar bolnica, ta izjava se temelji na brojnim vrlo čvrstim podacima iz znanstvenih istraživanja i opažanja stvarnih podataka u svijetu. Nikakav demantij HZJZ, ili Ministarstva zdravstva to ne može promijeniti, jer se radi o znanstvenoj činjenici.

Umjesto da prisiljavamo necijepljene u javnim i državnim službama da se testiraju, testove treba preusmjeriti na sve koji ulaze u sustav zdravstva. To bi značajno umanjilo broj najteže oboljelih i preminulih od COVID-19. Datum hospitalizacije i datum kada je netko postao pozitivan na SARS-CoV-2 su čvrsti i arhivirani podaci koje neće biti moguće prikriti i stoga je tu pogrešku bolje što prije ispraviti i početi testirati sve koji ulaze u sustav zdravstva (zdravstvene djelatnike čak i prije no pacijente, budući da jedan djelatnik dolazi u kontakt s puno većim brojem pacijenata, nego neki drugi pojedinačni pacijent), napisao je Lauc.

Najnovije

Još iz rubrike