5.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Bivši veleposlanik u Parizu: Macron dolazi iz jedne od najmoćnih zemalja

Bivši veleposlanik u Parizu: Macron dolazi iz jedne od najmoćnih zemalja

Mirko Galić, bivši veleposlanik u Parizu, u Novom danu govorio je o dolasku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Macron je doputovao u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

“On dolazi iz zemlje koja je jedna od najmoćnijih u sivjetu, jedina europska nuklearna sila, stalna članica Vijeća sigurnosti, članica grupe G7, država koja je s Hrvatskom imala toplo-hladne odnose”, kazao je Galić.

Istaknuo je da ovo nije prvi veliki događaj u hrvatsko-francuskim odnosima pa je podsjetio na još četiri događaja u tim odnosima kada se nešto desilo po prvi put.

“Još četiri puta su bile neke velike geste s francuske strane koje su se događale po prvi put. Prvi put je 2000. predsjednik došao u Hrvatsku i održao prvi summit EU u jednoj državi koja nije bila članica. Za Hrvatsku je to bio strateški važan događaj”, rekao je Galić i dodao:

“Drugi put se Hrvatska je potpisala strateški sporazum s Francuskom 2010. godine i taj sporazum je angažirao Francusku kao glavnog pokrovitelja u pregovorima s EU. Treći put bilo je kad je Hrvatska vojska jedina definirala u sastavu francuske vojske maksimalni prag 2013. godine i prvi put je Hrvatska imala tu priliku da izloži svoju kulturu i povijest 2012.-2013. Dakle, postoji tradicija tih prvih puta u frnacusko-hrvatskim odnosima.”

Osvrnuo se i na današnji doalzak predsjednika. “Dolazak Macrona u službeni posjet je događaj od velike važnost, značajan je i za Francusku i Hrvatsku, ali se uklapa u tradiciju dobrih odnosa.”

Nogometni klub Hajduk proglašen je počasnom sportskom momčadi Slobodne Francuske zbog sudjelovanja u antifašističkom pokretu. “Francuska je uvijek pokazivala poštovanje prema državama koje su se opirale fašizmu. Postoji ta povezanost pokreta otpora”, rekao je Galić.

Macron stigao kod Milanovića

Macron je pokazao ne samo pristojnost nego i uvažavanje. Odlika državnika punog profila

Najnovije

Još iz rubrike