4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Najmlađi francuski predsjednik oženio je 24 godine stariju Brigitte, svoju bivšu profesoricu...

Najmlađi francuski predsjednik oženio je 24 godine stariju Brigitte, svoju bivšu profesoricu čiju je unučad posvojio

Najmlađi francuski predsjednik ikad izabran – intrigirao je javnost još u kampanji.

“Želim reći hvala cijeloj svojoj obitelji i Brigitte, koja je uvijek uz mene i bez koje ja ne bih bio ja”, rekao je Macron.

“Zvao sam svoju suprugu. Ona je moja stijena. To je ono što me održava i jako mi je važno da smo u kontaktu gdje god se nalazili. Tako je oduvijek, to daje ravnotežu”, govorio je o njoj.

Često izlazi pred građane, a to mu se više puta obilo o glavu. Gađali su ga jajetom, šamarali i nebrojeno puta bio je izviždan zbog odluka koje se nisu svidjele svima. Ipak, najmanje 40 posto Francuza želi ga za predsjednika u još jednom mandatu.

Gotovo od početka mandata ovog investicijskog bankara, koji je studirao i filozofiju, prate prosvjedi žutih prsluka – sve je počelo zbog poskupljenja goriva i reforme mirovinskog sustava. On to rješava upornim i čestim obraćanjem naciji.

“Neće me zaustaviti nikakva prepreka. Bit ću odlučan i poštivat ću svakoga”, izjavljivao je.

Otkad je postao predsjednik, odnos s Amerikom je,u najmanju je, šarolik.
Barack Obama davao mu je savjete u kampanji:

– Dobar dan g. predsjedniče, kako ste…
– Emmanuel? Jeste to Vi?
– Jesam. Točno.
– Ja sam vrlo dobro, kako ste Vi, čujete li me?

Istovremeno s Donaldom Trumpom nije pronašao zajednički jezik. Nikad mu nije oprostio nepotpisivanje pariškog ugovora o klimi, a Amerikanac mu je zamjerio izjavu da je NATO klinički mrtav.

“Znam da su moje izjave izazvale brojne reakcije, ali ja i dalje stojim iza njih”, odgovorio je. Trumpu se sigurno nije svidjelo ni kad ga je s kolegama – šefovima država i vlada ogovarao u Londonu…

I odnos s Bidenom je loše počeo zbog izdaje oko prodaje francuskih podmornica Australiji, no očito su to riješili.

“Ono što smo napravili bilo je nespretno. Nije učinjeno s puno uglađenosti”, rekao je Biden.

S hrvatskim se državnicima sreo više puta. Tako su 2018. svijet obišle i fotografije njega i tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s finala svjetskog prvenstva u Rusiji, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike