4.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Ćiro otkrio što će reći Macronu, ali i koji mu legendarni predmet...

Ćiro otkrio što će reći Macronu, ali i koji mu legendarni predmet može pokloniti

Spremio sam se, dijete moje! Jednu, dvije rečenice fine, udarne, teške da on bude sretan. To je moj cilj, otkrio je “trener svih trenera” Miroslav Ćiro Blažević (86) uoči svečanog ručka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, u četvrtak, u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade.

Koje su to rečenice?

– Reći ću jednostavno da ja živim sa mojim narodom i znam koje simpatije on uživa u našoj Hrvatskoj. Samo ću mu usput reći: Ali smanji pet posto za avione, molim te, bit ćemo još sretniji – rekao je uz osmijeh i popularni trener pa se uozbiljio: – Malo se šalim. Ti znaš da ću reći sve ono što je adekvatno situaciji.

Jeste li morali osvježiti francuski jezik?

– Ma kakvi, dijete moje! Ja francuski govorim, hvala Bogu, tako da mogu i s predsjednikom države razgovarati i biti siguran da neću pogriješiti niti sloga, biti siguran u sve ono što ću reći.

A što ćete mu reći?

– Reći ću mu da ja i cijeli hrvatski narod volimo i da smo sretni da je došao i to je nama jedan poticaj za dalje jer Francuska je jedna velesila svjetska. Toliko godina traju, sa svojim Louisima i sa svojim Parizom i sa svime onime što imaju. Ja nemam namjeru ulaziti u neke diskusije, ali znaš što će on mene sigurno pitati? – uzvratio je.

– Za žandarsku kapu? – pretpostavili su.

– Za onu kapu francusku što sam ju nosio. Žandarsku kapu! Tako je! – potvrdio je Ćiro.

Što ako vas pita da ju vratite?

– Ne! Morat ću mu reći da to ne mogu napraviti. Možda ću mu dati kopiju, to mogu…Jer imam jednu kopiju. Znate, puno sam ja tih kapa podijelio. Imao sam rezervnih. Ali ovu čuvam kao jednu muzejsku vrijednost.

Nećete ju ponijeti na ručak?

– Neću, neću. Ipak moram sačuvati jedan nivo, a ne da napravimo folklor. Uistinu se mora osjećati da je došao u jednu jako, jako civiliziranu zemlju i on takav dojam mora odnijeti odavde. Mislim da sam se spremio da ostavim dojam onakav kakav predsjednik Plenković očekuje od mene i ja ću to napraviti tako da neću pogriješiti niti u jednom slogu francuskog jezika jer francuskim vladam. Naravno da mi je drago što me se predsjednik Plenković sjetio i ja sam jako počašćen. To je jedno priznanje koje sam uzeo kao jedan veliki kompliment. Ja sam ipak samo nogometni trener, ali slučaj je htio da sam tamo radio i da sam ostavio traga. Siguran sam da nisam nepoznato ime za Macrona.

Francuska vam je zasigurno draga zemlja. Upravo ste tamo 1998. donijeli veliku radost Hrvatskoj osvojivši svjetsku broncu. Kakvo je vaše mišljenje o Macronu?

– Ma ja Macrona cijenim jako. Imali smo istu povijest. Imamo slično razmišljanje. I ja sam bio zaljubljen u ženu puno stariju od mene. Žao mi je što ju nije poveo jer njoj pripadaju osobite čestitke.

Svejedno je spremno najbolje odijelo?

– Ja si utvaram da sam uvijek korektno i adekvatno pripremljen i obučen. Bit ću na nivou na kojem trebam biti za jednu takvu svečanost i čast. To je najviši nivo. On je sada prvi čovjek EU nakon što se Merkelica povukla i treba ga tako tretirati. On ima prijateljski odnos s Plenkovićem i to je isto jedan razlog zašto mi ostali moramo biti umjereni, decentni i lakonski kratki – zaključio je Ćiro dio o službenom posjetu, a za kraj su ga morali pitati – kako mu je zdravlje? – Sve ide na bolje, ako Bog da! – kratko je prokomentirao uvijek raspoloženi Ćiro, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike