4.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Tomašević: Vijest da će DORH pokrenuti postupak protiv Možemo! u 21. stoljeću...

Tomašević: Vijest da će DORH pokrenuti postupak protiv Možemo! u 21. stoljeću je bizarna

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije u gradskoj upravi.

Grad Zagreb za 2022. godinu planira ukupni prihod od EU sredstava u iznosu od milijardu i 350 milijuna kuna, što je višestruko veći iznos nego u ptehodne dvije godine, rekao je Tomašević na početku konferencije.

“Naša je politika da što više novca povučemo iz fondova i rasteretimo gradski proračun”, rekao je Tomašević. Najavio je i da će iz EU fondova biti financirani projekti Hrvatskog prirodoslovnog i Etnografskog muzeja.

Grad je uveo dodatne punktove za cijepljenje te je gradonačelnik apelirao na građane da se cijepe.

“Od 9. studenog kad su uvedeni, cijepilo se 20 212 građana, a čak više od 13 tisuća njih se cijepilo prvom dozom. To je super trend i nadam se da će se i nastaviti”, rekao je Tomašević dodavši da je na Velesajmu cijepljeno u tom periodu gotovo 20 tisuća ljudi. Osiguran je i veći broj za testiranje građana.

Zamjenik Tomaševića Luka Korlaet najavio je, govoreći o obnovi, da bi obnova privatnih zgrada mogla uskoro krenuti. Sutra na snagu stupa pravilnik o jednostavnoj i javnoj nabavi kojim će se skratiti rokovi za ugovaranje u obnovi. Zakon o obnovi prati i izmjenjeni program mjera koji stupa na snagu idući tjedan, a kojim se cijena radova povećava za 30 posto.

U gradskom proračunu za 2022. godinu za obnovu privatnih zgrada na području Zagreba je predviđeno 160 milijuna kuna. U Zagrebu još 80-ak obitelji živi u kontejnerima.

Tomašević je kazao da je do sada na testiranje zaposlenika Grada potrošeno nekoliko milijuna kuna. Cijena testiranja u gradskim zdravstvenim ustanovama je 50 kuna te je u tom smislu jednaka za građane i zaposlenike gradske uprave.

Tomašević je komentirao tužbu protiv stranke Možemo! u Osijeku zbog “prevelike” kvote žena na listi nazvavši je bizarnom. Istaknuo je kako se kvote mogu ispoštovati, ali u tom slučaju se žene pozicioniraju na niža mjesta na listama, što je običaj u dobrom dijelu stranaka.

“Vijest da će DORH pokrenuti postupak protiv Možemo u 21. stoljeću je bizarna”, zaključio je Tomislav Tomašević

Danas se ponovno održava prosvjed roditelja odgojitelja, a gradonačelnik je kazao da će sve tri inicijative sutra biti na sastanku u gradskoj upravi. Rekao je da čekaju i mišljenje pravobraniteljice za djecu koja je kritizirala neke aspekte mjere.

Vezano za Advent i pitanje hoće li se tražiti COVID potvrde, Tomašević je rekao da neće.

“Rekli smo da idemo na manji broj kućica zbog epidemiološke situacije, raspoređene su šire u gradskom prostoru, a sve vezano za programe, kao što su koncerti, to će biti u skladu s mjerama i situacijom kakva će biti. Neke ćemo odraditi na otvorenom, neke na zatvorenom s potvrdama u skladu s odlukom Nacionalnog stožera. Pokušat ćemo naći balans. Covid potvrde nismo razmatrali na otvorenom”, rekao je, piše RTL.

Možemo o tužbi države: Muškarci nisu podzastupljeni u politici. Ovo je klasičan apsurd našeg pravosudnog sustava

Najnovije

Još iz rubrike