5.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Prvi otkazi početkom prosinca - školski sindikati pomoći će onima koji odbijaju...

Prvi otkazi početkom prosinca – školski sindikati pomoći će onima koji odbijaju cijepljenje i testiranje

Škole će se zadnje zatvarati bez obzira na rast novo zaraženih u Hrvatskoj. Upravo u školskom sustavu i dalje je mnogo nedoumica kada je riječ o COVID potvrdama koje su obavezne za zaposlenika. Krenula su prva upozorenja pred izvanredni otkaz, a otkazi ugovora o radu očekuju se početkom prosinca. Kako će pomoći zaposlenicima koji se odbijaju i cijepiti i testirati u Studiju 4 objasnio je čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav cijepljenih prema necijepljenima i treba li pravno plaćati tužbe i materijalno pomoći one koji odbijaju COVID potvrde Željko Stipić je odgovorio kako je članstvo u sindikatu po tom pitanju – podijeljeno.

– Radi se o tri skupine. Najbrojniji su oni koji su se cijepili i koji su tiha većina i u Preporodu ih ima oko 5 do 5 i pol tisuća. Ima iz te skupine prigovora da su sindikati previše pažnje posvetili drugima. Drugi su iz skupine koja nije cijepljena a mora se testirati. Njih je oko 3 do 4 tisuće. Vezano za njih postavljaju se pitanja malog broja mjesta za testiranje, cijena testova i naknade za prijevoz, plaćanja zamjena itd… Treća skupina je najmanja, ima ih oko 50-tak – ne žele se ni cijepiti ni testirati. Njima su jučer krenula prva upozorenja pred izvanredni otkaz i njima smo poslali zahtjev za zaštitu prava i zahtjev za preuzimanjem odgovornosti. To su pravne predradnje za koje nas odvjetnici upozoravaju da su bitne, kazao je Stipić.

Najavio je da bi početkom prosinca mogli uslijediti prvi otkazi ugovora o radu. Sindikat će, najavio je – pokušati te otkaze preispitivati na samim školskim odborima a onda sliijedi odabir odvjetničkih ureda specijaliziranih za radno pravo. Potom slijedi sastavljanje tužbe i sam sudski postupak. U svakoj od ovih skupina, dodao je Stipić – imate tihu većinu i glasnu manjinu. Kako god napravite – dio njih neće biti zadovoljan. Međutim, dodao je – “iako se radi o maloj manjini onih koji se ne žele ni cijepiti ni testirati – oni su naši članovi i mi smo im dužni pružiti zaštitu pravnim alatima koji nam stoje na raspolaganju.

– Mi živimo u zemlji u kojoj se Ustavni sud još uvijek nije očitovao je li odluka u skladu s Ustavom ili ne. Živimo u zemlji u kojoj još nemamo nijedan radni spor koji je započet, a kamoli riješen po ovom pitanju. Kakav bi mi sindikat bili kad bi unaprijed dignuli ruke od naših članova?, upitao je. Kazao je kako je njegov osobni stav o ovom pitanju manje važan te citirao pjesmu Mile Kekina – “Mi živimo u zemlji u kojoj nemamo pojma ali imamo stav”.

– Mi ćemo vas pratiti, ali u konačnici ste vi ti koji ste donijeli odluku. Svaki spor se može izgubiti i dobiti. Sve ćemo napraviti da ga dobijemo, ali ako se izgubi – to nosi jako teške posljedice po pojedinca. Kao odrasle osobe toga moramo biti svjesni, poručio je Stipić.

Naglasio je kako broj onih koji nisu cijepljeni i ne žele se testirati nije toliko veliki da bi, u slučaju otkaza, obrazovni sustav mogao biti ugrožen. Međutim, ponovio je – obaveza je sindikata borba za svakog čovjeka i svakog kolegu.

Na pitanje kakav je položar ravnatelja vezano za pandemijskim otvorenim pitanjima odgovorio je: “Vrlo težak”.

– Svjedočimo jednom primjeru da se u cijeloj zemlji odbija preuzeti odgovornost. Svi prebacuju odgovornost. Vlada na Stožer, veliki stožer na županijske stožere, ministar na ravnatelje, pa ravnatelji mogu to prenijeti na ovlaštene osobe… Nije im lako, ne bih bio u koži ravnatelja jer su oni ti koji se konkretno moraju zamijerati kolegicama i kolegama, a svaki od njih ima neke dvojbe, kazao je Stipić. naglasio je kako u puno slučajeva ima ‘teških priča’ i puno će odluka biti ‘bolno’.

Pozdravio je inicijativu ministra Radovana Fuchsa da nastavno osoblje primi prvu dozu cjepiva i da može normalno raditi, ali uz uvjet – suglasje sa spoznajama epidemiološke struke. Naglasio je kako je bitno da se odluka o tome donese što prije.

Najnovije

Još iz rubrike