4.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Cijene testova za građane puno veće nego za državni sektor. Zašto je...

Cijene testova za građane puno veće nego za državni sektor. Zašto je to tako?

Cijene brzih antigenskih testova za djelatnike u privatnom i u državnom sektoru nisu iste. Dok za one u privatnom sektoru testiranje košta stotinjak kuna, za sve zaposlene u državnim firmama i javnim službama testiranje stoji 50 kuna.

To se ne odnosi samo na testiranje u ljekarnama već i na ostalim mjestima koja rade brzi antigenski test, što znači i u svim ordinacijama dentalne medicine, domovima zdravlja te ostalim zdravstvenim ustanovama, bolnicama i klinikama.

Index je kontaktirao Ministarstvo zdravstva kako bi im objasnili zbog čega je tolika razlika u cijeni, a oni su naveli da je razlika u cijenama samo u onim ustanovama koje koriste testove koje je ustupilo Ravnateljstvo za robne zalihe posredstvom civilne zaštite. Ističu i kako je do te odluke došlo jer je testiranje obavezno za sve u državnom i javnom sektoru, dok u privatnom nije.

“U ovom trenutku na snazi je sigurnosna mjera koja se odnosi samo na javne i državne službenike, a ne i na ostale zaposlenike privatnih tvrtki. Posebno formiranje cijena usluge testiranja antigenskim testom u iznosu od 50 kuna nema za cilj diskriminirati privatni sektor, već ujednačiti iznose u svim ustanovama koje koriste testove ustupljene od strane Ravnateljstva za robne zalihe putem Civilne zaštite, a distribuirane od strane županijskih zavoda za javno zdravstvo”, kazali su u Ministarstvu zdravstva.

Navode da se to naslanja na odluku Stožera civilne zaštite vezanu uz posebnu sigurnosnu mjeru obveznog testiranja u javnim i državnim službama, na osnovu čega je Ministarstvo zdravstva dalo uputu svim zdravstvenim ustanovama i ljekarnama o cijeni usluge testiranja antigenskim testovima koje je ustupilo Ravnateljstva za robne zalihe posredstvom civilne zaštite, a distribuirali županijski zavodi za javno zdravstvo.

“Slijedom navedenog, u uputi Ministarstva, a nakon konzultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, određena je cijena usluge testiranja gore navedenim testovima u iznosu od 50,00 kuna. Kako je Republika Hrvatska poslodavac državnim i javnim službama koje su obuhvaćene posebnom sigurnosnom mjerom obveznog testiranja, jedina logična i pravična odluka je bila ujednačiti cijene usluge testiranja u svim ustanovama koje koriste navedene testove. Napominjemo, riječ je samo o cijeni usluge testiranja koja isključivo vrijedi za ustanove koje su zaprimile testove iz robnih zaliha”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Prije točno tjedan dana na snagu je stupila odluka po kojoj svi zaposleni u državnim i javnim službama moraju imati covid-potvrde ili se u protivnom trebaju testirati dva puta tjedno. To vrijedi i za zaposlenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH, tijela državne uprave i jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Osim za njih, posjedovanje EU digitalne covid-potvrde obvezno je i za sve koji dolaze u njihove prostore.

Inače, testiranje za zaposlenike državnih i javnih službi još uvijek je besplatno, odnosno ide na teret proračuna, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike