4.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Slovenija Hrvatskoj posuđuje 40.950 doza Pfizera

Slovenija Hrvatskoj posuđuje 40.950 doza Pfizera

Slovenska Vlada je na dopisnoj sjednici odlučila posuditi Republici Hrvatskoj 40.950 cjepiva protiv covida.

Hrvatska je od Slovenije, kako se navodi u priopćenju slovenske Vlade, tražila posudbu 40.000 doza Pfizera.

Proteklih je tjedana, naime, došlo do povećane potražnje za cjepivom Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNtech, objavio je u nedjelju HZJZ.

Među razlozima navode da je to cjepivo u Hrvatskoj, uz Vaxzevria (Astra Zeneca), najčešće korišteno cjepivo protiv COVID-19 kojim je provedeno cijepljenje tijekom cijele 2021. godine. To se cjepivo ujedno koristi i za dovršetak cijepljenja kod osoba koje su započele cijepljenje Vaxzevria (Astra Zeneca) cjepivom te kao booster doza kod osoba cijepljenih i cjepivom Comirnaty i cjepivom Vaxzevria. Sada posljednjih tjedana pojačan je interes necijepljenih osoba koje među ostalim najčešće potražuju cjepivo Pfizera za provedbu cijepljenja.

“Obzirom se ovaj i sljedeći tjedan očekuje malo kašnjenje isporuke Pfizerova cjepiva od svega nekoliko dana te da će već u prvom tjednu prosinca ponovno početi dolaziti velike količine tog cjepiva protiv COVID-19, cjepiva će biti više nego dovoljno za sve, a cijepljenje se može odvijati bez zastoja. Valja napomenuti da su Pfizerovo i Modernino cjepivo oboje po vrsti mRNA cjepiva te da su podjednako učinkovita u pružanju zaštite od teških oblika bolesti COVID-19 i smrtnih ishoda te bolesti kod osoba koje su razvile zadovoljavajući imunološki odgovor nakon cijepljenja. Svih cjepiva ima dovoljno za nastavak provedbe cijepljenja protiv COVID-19”, kažu u HZJZ-u.

Podsjetimo, jučer su u Hrvatskoj zabilježena 4.262 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 33.708. Među njima je 2.568 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 323 pacijenata. Preminulo je 60 osoba.

Danas, pak, prema neslužbenim podacima, novozaraženih je 1.327, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike