4.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Premijer Plenković: Slovenija i Hrvatska najbolji su susjedi i prijatelji

Premijer Plenković: Slovenija i Hrvatska najbolji su susjedi i prijatelji

Premijer Andrej Plenković sastao se sa slovenskim kolegom Janezom Janšom u Otočcu na Krki. Dvojica premijera sudjelovala su na otkrivanju spomen-ploče kod dvorca Otočec.

Uz predsjednike vlada na svečanosti su sudjelovali i bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić i Alojz Peterle, bivši predsjednik Vlade Republike Slovenije.

– Veliko mi je zadovoljstvo i čast biti ovdje danas u ovako biranom društvu, društvu prijatelja… Slovenija se obranila ranije od JNA, brzo i, kao što je Janez već rekao, u ovo doba prije 30 godina više nije bilo vojnika JNA na njenu teritoriju. Hrvatska nije bila te sreće, imali smo okupirani teritorij od barikada 1990. do 1995. Kompletne devedesete su nam prošle u posljedicama agresije, a ožiljci se osjećaju i danas. Treba vrednovati istinske kvalitetne i prijateljske odnose između Slovenije i Hrvatske. Slovenija i Hrvatska su najbolji susjedi i prijatelji. Nismo imali sukoba, imamo nešto neriješenih pitanja, ali nijedno od tih pitanja nije nepremostivo niti treba biti prepreka razvijanju odnosa između dvije zemlje. Ponosan sam na način kako smo Janez i ja uredili te naše odnose, unaprijedili dijalog. Hrvatska i Slovenija kontinuirano rade da budemo jedna drugoj vanjskotrgovinski partneri – kazao je premijer Plenković.

– Kakve god izazove imali u današnjem vremenu, sjetim se jedinstvenih izazova koje ste vi imali tada, doslovno opstanak naroda, države i stjecanje međunarodnog priznanja – dodao je, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike