3.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković: Milanović je jedini predsjednik članice EU-a koji je protiv covid-potvrda

Plenković: Milanović je jedini predsjednik članice EU-a koji je protiv covid-potvrda

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas u Otočcu na Krki na svečanosti otkrivanja spomen-ploče. Spomen-ploču kod dvorca Otočec zajedno su otkrili predsjednici hrvatske i slovenske vlade Andrej Plenković i Janez Janša. Premijer Plenković je nakon toga dao izjavu za medije na kojoj je komentirao odnose između Hrvatske i Slovenije, a osvrnuo se i na veliki prosvjed protiv covid-potvrda koji se u subotu održao u Zagrebu, piše N1.

“Evocirali smo ključne trenutke kada su Slovenija i hrvatska bile žrtve Miloševićevog režima”, rekao je Plenković, dodajući da je ovo prilika da se podsjeti koliko su važni odnosi između Hrvatske i Slovenije.

Dodao je da se vodi načelom da nam je “Slovenija najbolji susjed i prijatelj”.

Što se tiče otvorenih pitanja sa Slovenijom, premijer je istaknuo da se vode razgovori. “Nastavljamo dijalog da pokušamo riješiti tih nekoliko ključnih pitanja, na tome radimo.”

Komentirao je i ima li Hrvatska potporu Slovenije kada je riječ o ulazu Schengen. “Potpora Janše i slovenske Vlade je izrazito snažna i čvrsta. 2022. je godina kad rješavamo Schengen, a 2023. kad rješavamo europodručje.”

Osvrnuo se i na posjet francuskog predsjedniak Emmanuela Macrona u Hrvatsku i dodao da Hrvatska ima i potporu Francuske.

Hoće li letjeti Rafali nakon potpisa?

“Pa nije loša ideja, potrudit ćemo se”, odgovorio je premijer.

Komentirao je i prosvjed protiv covid-potvrda i mjera u Zagrebu.

“Najsnažnije osuđujem napad na vašeg kolegu Latkovića. Mislim da je to kukavički, bezobrazno i nije mi jasno zašto bi itko dovodio u pitanje rad novinara i medija. Vjerujem da će policija otkriti tko su počinitelji”, rekao je i dodao:

“Živimo u demokraicji, nije problem prosvjedovati, iskazati stav, neslagati se s mjerama koje vlada poduzima. Ovaj prosvjed je ipak na kraju dominantno političkog karaktera, u njega su se ukrcali gospoda iz Mosta, DP-a, relikivijarum Živog zida, egzibicionist iz EP-a kojeg tamo nitko ne zna, Kolakušić. Milanović im daje podršku – to je jedini predsjednik neke članice EU koji otvoreno ide protiv covid-potvrda i mjera koje vlada donosi. Prosvjed ne doživljavam kao iskonsku reakciju dijela građana do kojih nam je stalo nego kao političku manifestaciju.”

“Mogu to gledati na način da je to bio jedan signal zahvalnosti prema Vladi i Stožeru koji su imali jedne od najfleksibilnijih mjera u EU skoro dvije godine. To je bio signal zahvanosti što u Hrvatskoj rade dućani, trgovački centri, kafići, restorani, frizeri, muzeji, kina”, poručio je premijer.

Naglasio je da testiranje na covid neinvazivan postupak. “Svi ti junaci se boje male bijele vatice. Test je vatica koja traje pola sekunde. Ako im je vatica problem, nisu junaci nego slabići, paraziti i profiteri politički od krajnje desnice do ljevice. On se zaštitio kao lički medvjed s tri doze i onda pozivate ljude na prosvjed.”

“Svaka smrt onoga tko je necijepljen, a mlad je, to su sve smrti koje su se mogle izbjeći”, rekao je Plenković.

Premijer se ponovno osvrnuo prosvjednike. “Prosvjednici su došli iz političkih razloga, to samo slijepcu može biti nejasno. Ne gledam vas kao zabrinute građane u mrtvom strahu od male vatice koja nije nikakav lijek. Svi ti junaci kojima je premijer mrski neprijatelj, to su sve laži.”

“Stava sam da obvezno cijepljenje ne treba, da je velika većina odgovorna i racionalna”, rekao je govoreći o obveznom cijepljenju.

Komentirao je i Milanovićeve izjave o covid-potvrdama. Predsjednik je, između ostalog, rekao da će oni “po svom, nećemo maltretirati ljude”.

“Njega Ustav štiti, ali tajnika i predstojnika ureda ne. Po čemu bi Ured predsjednika bio eksteritorijalan?”

Osvrnuo se i na posljednje netrepeljivosti između MORH-a i Milanovića. Podsjetimo, MORH je u Našice pozvao medije, a Milanović nije.

“Nemam pojma da Banožićev tata ima vikendicu u Tisnu. Imate nekoga tko ima toliko slobodnog vremena i toliko doušnika da prate gdje čiji tata ima vikendicu, gdje čija žena radi.”

Premijer Plenković: Slovenija i Hrvatska najbolji su susjedi i prijatelji

VIDEO Milanović: Na prosvjedu je bilo 50 tisuća ljudi, spontani revolt; Ovo dolazi od briselskih tupoglavaca; Pozvat ćemo austrijskog ambasadora, ako oni pozivaju našega

VIDEO, FOTO Ovo nije 10 tisuća ljudi: Prosvjednici aklamacijom izglasali ukidanje COVID potvrda

Strateško partnerstvo s Francuskom: Macron dolazi u Hrvatsku potpisati ugovor za Rafale

VIDEO Milanović: Hitno je letio, da mu se ne bi ohladila janjetina u Tisnom, gdje mu tata ima vikendicu; Zvat ću Plitvice da vidim koliko je medvjeda ubio putem

Prosvjednici vikali Nova TV odlazi! Počeli naguravati snimatelja; RTL-ov novinar tvrdi da su ga napali s leđa

Najnovije

Još iz rubrike