1.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Od ponedjeljka ujutro sve se zatvara, osim nekoliko iznimki: Ako vas zaustavi...

Od ponedjeljka ujutro sve se zatvara, osim nekoliko iznimki: Ako vas zaustavi COVID redar, morate dokazati kamo ste krenuli

U Beču su otvorene adventske kućice. Kao da je pola Beča odlučilo najbolje iskoristiti večer prije potpunog zatvaranja, koje na snagu stupa u ponedjeljak. Da netko tu i tamo nema masku, pomislili biste da ste u pretpandemijskoj godini.

No, COVID redari svima provjeravaju COVID potvrde, bez kojih nema ulaska u park. Od ponedjeljka se sve zatvara. Moći će se samo otići na posao, do trgovine, ljekarne. Doduše, moći će se posjetiti članove obitelji, čak i izvan kvarta. No, ako vas zaustavi COVID redar, morat ćete dokazati da idete do najuže obitelji. Ako nemate dokaz, slijedi vam kazna. Cijepljeni Austrijanci su zbog ljuti. Stalno se mijenjaju mjere i kažu da to jednostavno više – ne mogu pratiti.

Naime, lockdown automatski završava 13. prosinca, ali samo za cijepljene i ozdravljene, a za ostale i dalje ostaje na snazi. Nakon deset dana od ponedjeljka će se provjeriti donose li ove mjere učinka, a u slučaju pozitivne evaluacije lockdown se ukida za cijepljene. Najavljeno je i obvezno cijepljenje od 1. veljače.

Država će ljudima isplatiti odštetu za gospodarstvo. Primjerice, ako imate restoran, gledat će se koliko ste zarađivali u tim mjesecima prije pandemije. Dobit će se od 10 do 40 posto neto iznosa, bez poreza. No, nisu sve djelatnosti jednako pogođene. U Austriji je sve vrlo birokratizirano.

Ako neki papir izostavite, sve vam ”pada u vodu”. Neki su dobili potpore za treći, četvrti i peti mjesec tek sada, dok su ih drugi dobili u sedmom mjesecu. O stanju u Austriji izvijestila je reporterka Sanja Vištica u Dnevniku Nove TV.

Najnovije

Još iz rubrike